Ορισμένα τρόφιμα και συστατικά σχετίζονται με σχεδόν τους μισούς θανάτους από έμφραγμα, εγκεφαλικό ή διαβήτη τύπου 2, αναφέρει μία αμερικανίδα ειδικός.

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου και στο προσκήνιο έρχεται η υγιεινή διατροφή και οι επιδράσεις της στην υγεία. Μπορούν όμως συγκεκριμένα τρόφιμα να επηρεάσουν σημαντικά την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, που είναι τα καρδιομεταβολικά νοσήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, διαβήτης τύπου 2); Ως φαίνεται ναι, απαντά μία αμερικανίδα ειδικός.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στην ιατρική επιθεώρηση JAMA έδειξε ότι μόλις 10 συγκεκριμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με περισσότερο από το 45% των θανάτων από αυτά τα τρία νοσήματα.

«Άλλα από αυτά τα τρόφιμα ως φαίνεται δρουν επιβαρυντικά και άλλα προστατευτικά», λέει η διαιτολόγος Dr Katherine D. McManus, διευθύντρια στο Τμήμα Διατροφής του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana Farber και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s στη Βοστώνη.

Όπως εξηγεί, στη συγκεκριμένη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν διάφορα μοντέλα κινδύνου και στατιστικές για να υπολογίσουν πόσοι από τους θανάτους του 2012 στις ΗΠΑ από καρδιομεταβολικά νοσήματα σχετίζονταν με την κατανάλωση 10 τροφίμων και συστατικών των τροφίμων.

Τα προστατευτικά τρόφιμα

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)