Η ευλογιά των πιθήκων (Mpox), ο δάγγειος πυρετός και ο Covid είναι μεταξύ των σοβαρών απειλών για την υγεία για το 2024.

Οι ευάλωτοι άνθρωποι στον πλανήτη θα μπορούσαν να κινδυνέψουν σοβαρά μέσα στο 2024 από την ευλογιά των πιθήκων (Mpox), τον δάγγειο πυρετό και τον Covid. Αυτό επισημαίνει η Δρ Maria Van Kerkhove από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Δρ Maria Van Kerkhove, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες, που ηγείται του Τμήματος Επιδημικής και Πανδημικής Ετοιμότητας και Πρόληψης του ΠΟΥ, μίλησε για την παραπάνω τριάδα απειλών.

Κορωνοϊός

Μιλώντας στο Sky News, η Δρ Van Kerkhove είπε ότι ότι στοχευμένα προγράμματα εμβολίων για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους σε όλο τον κόσμο, όπως για τη γρίπη, θα έκαναν σημαντική διαφορά. «Η εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες των ομάδων κινδύνου είναι αβυσσαλέα… για μένα, αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση. Ο Covid-19 έχει στην πραγματικότητα λύσεις, η γρίπη έχει λύσεις, που μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες, ακόμη και τον θάνατο. Γιατί δεν τις χρησιμοποιούμε;».

Δάγγειος πυρετός

Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός. Αυτή η λοίμωξη είναι προς το παρόν σπάνια σε χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα του δάγγειου πυρετού περιλαμβάνουν:

– υψηλό πυρετό
– έντονο πονοκέφαλο
– πόνο πίσω από τα μάτια
– πόνο των μυών και των αρθρώσεων
– αίσθημα κούρασης ή ασθένειας
– πρησμένους αδένες
– ένα κηλιδωμένο εξάνθημα που αποτελείται από επίπεδες ή ελαφρώς ανυψωμένες κηλίδες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει μεγάλες περιοχές του σώματος

Η Δρ Van Kerkhove έχει προειδοποιήσει ότι μέχρι το 2040 θα μπορούσε ο δάγκειος πυρετός να είναι μία κοινή ασθένεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι τα κουνούπια μεταναστεύουν όλο και πιο βόρεια καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο. Όπως είπε στο Sky News:

«Πραγματικά απεικονίζει τις προκλήσεις, επειδή τα κουνούπια πηγαίνουν βορειότερα και νοτιότερα. Χώρες όπως η Ιταλία βλέπουν μετάδοση του δάγκειου πυρετού εντός των συνόρων τους που δεν έχουν ξαναζήσει. Αυτό δεν αποτελεί θεωρητικό κίνδυνο για το μέλλον. Συμβαίνει τώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα».

Mpox

Το Mpox είναι μια σπάνια λοίμωξη που εντοπίζεται συχνότερα στη δυτική ή κεντρική Αφρική. Πρόσφατα υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος είναι χαμηλός, σύμφωνα με το NHS. Ωστόσο, η Δρ Van Kerkhove έχει προειδοποιήσει ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με το NHS οποιοσδήποτε μπορεί να κολλήσει mpox. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα εάν ανήκετε σε αυτές τις ομάδες. Εάν μολυνθείτε με το mpox, συνήθως χρειάζονται 5 έως 21 ημέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα πρώτα συμπτώματα του mpox περιλαμβάνουν:

– υψηλό πυρετό
– πονοκέφαλο
– μυϊκούς πόνους
– οσφυαλγία
– πρησμένους αδένες
– ρίγος
– εξάντληση
– πόνο στις αρθρώσεις

Ένα εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως μία έως 5 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Το εξάνθημα αρχίζει συχνά στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 21 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)