Στις περιπτώσεις της κατάθλιψης η στήριξη του περιβάλλοντος, όσο μεγάλη και ειλικρινής κι αν είναι, συχνά δεν είναι αρκετή…

 

Στην πραγματικότητα, φιλία-οικογένεια και ψυχοθεραπεία συνιστούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα και το αυτό πρόβλημα. Αν και μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη, δεν θα πρέπει ούτε να συγχέονται ούτε να υποκαθιστούν η μία την άλλη.

Από καθαρά χρονική άποψη είναι σύνηθες κάποιος να απευθύνεται πρώτα στο φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον και μετά σε έναν ειδικό. Αλλά αυτό ακριβώς δείχνει ότι η παρέμβαση του φιλικού – οικογενειακού περιβάλλοντος σύντομα, παρά την αναμφισβήτητη καλή θέληση που μπορεί να τη συνοδεύει, συναντά τα όριά της.

 

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν ίσως να απαλύνουν τα συμπτώματα μίας επείγουσας κατάστασης, δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι ξέρουν πώς να σε βγάλουν από τις παγίδες στις οποίες έχεις πέσει ή εσύ έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου. Ο ψυχολόγος αντίθετα έχει εκείνη ακριβώς τη γνώση που απαιτείται για μία οριστική έξοδο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχεις περιέλθει.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)