Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά γίνονται περισσότερο κινητικά και συνήθως δυσφορούν στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ιδίως όταν αυτά είναι χωρίς στάσεις.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένουν ξύπνια περισσότερο αυξάνεται και η πιθανότητα να παρουσιάσουν κινητική ναυτία.
Τα συμπτώματα της κινητικής ή ταξιδιωτικής ναυτίας είναι: εφίδρωση, αλλαγή στο χρώμα, εκνευρισμός, ανησυχία, εμετός.

Τι να κάνετε:
– Σε καμία περίπτωση μην αποφεύγετε τα ταξίδια. Τα συχνά ταξίδια εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο, το ακουστικό σύστημα του μικρού παιδιού και το αίσθημα ισορροπίας του και το βοηθούν να προσαρμοστεί γρηγορότερα.
– Προτιμήστε την ευθεία διαδρομή αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο -ακόμα κι αν χρειάζεται να διανύσετε παραπάνω χιλιόμετρα- γιατί οι στροφές εντείνουν τα συμπτώματα της ναυτίας.
– Μην αυξομειώνετε την ταχύτητα του αυτοκινήτου.
– Πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δώστε στο παιδάκι λίγες και στεγνές τροφές αποφεύγοντας τα πολλά υγρά.
– Αποτρέψτε το παιδάκι να καταπιαστεί κατά τη διάρκεια της μετακίνησης με ασχολίες όπως διάβασμα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, παιχνίδια με γράμματα ή αριθμούς που μπορεί να το ζαλίσουν.
– Μην αναφέρεστε στα προηγούμενα περιστατικά όπου το παιδί έκανε εμετό
– Αν το παιδάκι εκδηλώσει συμπτώματα ναυτίας, κάντε μια στάση.
– Αν γνωρίζετε ότι το παιδάκι εκδηλώνει έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό είναι – ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο- να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο που είναι ο αρμόδιος για να συστήσει τα κατάλληλα φάρμακα που θα εξαλείψουν ή θα μειώσουν το πρόβλημα.
 

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)