Το κοτόπουλο έχει καλά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία, αλλά τα διαφορετικά μέρη και οι μέθοδοι παρασκευής επηρεάζουν το πόσο υγιεινό είναι το γεύμα σας με βάση το κοτόπουλο. Τα πιο σκούρα κοψίματα όπως ο μηρός και το μπαστούνι περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από τα πιο ανοιχτόχρωμα κοψίματα όπως το στήθος. Η διατήρηση της πέτσας ή το τηγάνισμα του κοτόπουλου θα προσθέσει επίσης κορεσμένα λιπαρά. Εάν αλλάζετε κόκκινο κρέας για κοτόπουλο, θα θελήσετε να κολλήσετε με το στήθος κοτόπουλου, καθώς είναι το πιο υγιεινό κομμάτι του πουλιού.

Οφέλη για την υγεία

Το κοτόπουλο είναι ένα φανταστικό υποκατάστατο για τα κόκκινα κρέατα. Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, το κρέας έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία:

Πιο δυνατά οστά και μύες

Η άπαχη πρωτεΐνη στο κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή αμινοξέων. Το σώμα μας χρησιμοποιεί αμινοξέα για να χτίσει μυϊκό ιστό, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάμε. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η κατανάλωση κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ισχυρότερων μυών και στην προώθηση υγιέστερων οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

Διαχείριση βάρους και υγεία της καρδιάς

Έρευνες δείχνουν ότι 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι. Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι παρά το ότι τρώμε λιγότερο, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του βάρους. Το υγιέστερο βάρος οδηγεί σε βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καλύτερη διάθεση

Το κοτόπουλο περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης (η ορμόνη της «καλής αίσθησης») στον εγκέφαλό μας. Τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο κοτόπουλο δεν είναι αρκετά υψηλά για να σας κάνουν να αισθάνεστε αμέσως ευφορία, αλλά μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες.

Θρέψη

Το κοτόπουλο είναι γεμάτο με πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και δεν περιέχει πολύ λίπος – ειδικά αν τρώτε άπαχα κομμάτια. Πέρα από την πλούσια περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει επίσης:

  • Βιταμίνη Β12
  • Τρυπτοφάνη
  • Χολίνη
  • Ψευδάργυρος
  • Σίδερο
  • Χαλκός

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα ωμό φιλέτο στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα περιέχει:

Θερμίδες: 120
Πρωτεΐνη: 26 γραμμάρια
Λίπος: 2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Το USDA συνιστά τον περιορισμό των μεγεθών των μερίδων τροφών όπως το κοτόπουλο σε μεταξύ 2 και 6,5 ουγγιές πρωτεΐνης την ημέρα. Τα άτομα που είναι σωματικά δραστήρια μπορεί να χρειάζονται περισσότερα.

Αποθηκεύστε και μαγειρέψτε σωστά το κοτόπουλο σας για να αποφύγετε τροφιμογενείς ασθένειες. Η διασταυρούμενη μόλυνση κατά το μαγείρεμα ή το να αφήνετε το κοτόπουλο να καθίσει έξω για πολύ καιρό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων που θα σας αρρωστήσει σοβαρά.

Αν και θεωρείται άπαχη πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει μικρή ποσότητα χοληστερόλης. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής χοληστερόλης ή διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα χοληστερόλης στο κρέας που αγοράζετε. Δεν βλάπτει ποτέ να συζητάτε τι τρώτε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο.

Πηγή: tromaktiko.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)