Την αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες επισήμανε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ελλάδος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση αλλά προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

Σχεδόν δύο εβδομάδες από την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σχολεία, καταστήματα κλπ, τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν πλέον σαφείς ενδείξεις ανόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο: "η αύξηση είναι μικρή και δεν έχουμε πρόγνωση από τα λύματα για περεταίρω αύξηση εκτός από τη Θεσσαλονίκη. Σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία είχαν αύξηση αλλά δεν φαίνεται να κορυφώνεται ως κύμα".

Και πρόσθεσε: "στεκόμαστε στο γεγονός ότι με την Όμικρον κάποιος επαναμολύνεται και στο ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από βαριά νοσηση. Οπότε λέμε ότι αυτά τα μέτρα που συστήνονται πρέπει να τα τηρούμε και δεν χρειάζονται πρόστιμα. Από μόνοι μας μπορούμε να βάζουμε μάσκα όπου χρειάζεται".

Όσον αφορά το φθινόπωρο ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι: "δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί και αν η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μεγάλη. Οπότε ότι λέμε τώρα μπορεί να αλλάξει. Το στοίχημα είναι να μην ξαναπιεστεί το σύστημα υγείας. Αν υπάρξει πίεση τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Γι’ αυτό έχει τεθεί και η ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια παρατηρήσαμε ότι αύξηση υπήρξε στις αρχές Οκτωβρίου οπότε χρειαζόμαστε 15 ημέρες πριν να ληφθούν μέτρα πρόληψης".

Πλεύρης: Θα υπάρξει θερινό κύμα κορονοϊού

«Θα υπάρχει ένα θερινό κύμα που δεν θα μας επηρεάσει» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, όμως, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δείχνει την ανάγκη επιστροφής των μέτρων που έχουν αρθεί αν και ζήτησε από τις ευάλωτες ομάδες «να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας».

«Περιμέναμε την αύξηση αυτή και είναι λογικό καθώς έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων – την Τετάρτη καταγράφηκαν σχεδόν 10.000 κρούσματα στην Ελλάδα – ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι ειδικοί σημειώνουν δύο χαρακτηριστικά:

Ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων

Εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον
Βάσει των όσων λένε οι ειδικοί ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι από τις υπομεταλλάξεις αυτές «δεν υπάρχει ασφάλεια από τη νόσηση αλλά υπάρχει ασφάλεια από τη σοβαρή νόσηση».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «αυτή τη στιγμή σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για νέα μέτρα. Δεν συμβαίνει τα κρούσματα να μεταφράζονται σε τόσες νοσηλείες που θα πιέσουν το ΕΣΥ».

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για το πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «θα έχει αυξομειώσεις αλλά δεν θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας αλλά από τον Σεπτέμβριο είμαστε προετοιμασμένοι όλα τα κράτη-μέλη ακόμα και με αυτές τις μεταλλάξεις ότι σίγουρα θα υπάρξει ένας σχεδιασμός γιατί θα υπάρξει άνοδος κρουσμάτων».

Στην ερώτηση, τέλος, ποιο θα είναι το πρώτο μέτρο που θα επιστρέψει, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει διευκρινίζοντας πως όλα θα κριθούν αναλόγως της πίεσης στο ΕΣΥ «μπορεί να υπάρξουν πολλά μέτρα, μπορεί και τίποτα».

Κορονοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 ημέρες

Την 1η Ιουνίου τα κρούσματα του κορονοϊού που κατέγραφε ο ΕΟΔΥ ήταν 4.026, στις 8 Ιουνίου ήταν 4.496 αλλά χθες, Τετάρτη (15/06) είχαν φτάσει τα 9.288. Την ίδια ώρα επικίνδυνα προς τη μονάδα κινείται και ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης, Rt ο οποίος εκτιμάται σε 0,97 σε πανελλαδικό επίπεδο αν και το ανώτατο σημείο της για ορισμένες περιοχές είναι και στο 1,03.

Την πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων, την 1η Ιουνίου, ο αντίστοιχος δείκτης εκτιμάτο σε 0,89 με τα ανώτατα επίπεδα να μην ξεπερνούν τη μονάδα.

Για την ώρα, πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στον αριθμό των θανάτων ή των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ καθώς από τους 130 διασωληνωμένους και τους 9 θανάτους της 1ης Ιουνίου, δεκαπέντε ημέρες μετά οι αριθμοί αυτοί είναι 15 θάνατοι και 105 διασωληνωμένοι.

Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας οι ειδικοί, ο αριθμός των ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθεί με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων όταν αυτή καταγράφεται.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 35 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)