Το αδυνάτισμα δεν βασίζεται απλώς σε μια γρήγορη δίαιτα ή ένα θαυματουργό πρόγραμμα διατροφής αλλά πολύ περισσότερο σε ένα healthy lifestyle που περιλαμβάνει υγιεινά διατροφικά πρότυπα, τακτική σωματική δραστηριότητα και αποτελεσματική διαχείριση του στρες. Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, είναι φυσικό να θέλετε να συμβεί γρήγορα. Ωστόσο, με την σταθερή και σταδιακή απώλεια βάρους, περίπου 1 έως και 2 κιλά την εβδομάδα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε το βάρος σας χωρίς να πάρετε πάλι τα περιττά κιλά.

Η απώλεια βάρους απαιτεί για αρχή δέσμευση και έξυπνες επιλογές. Για να τα καταφέρετε, έχουμε δημιουργήσει ένα σύντομο οδηγό που θα σας βοηθήσει να «κάψετε» το περιττό λίπος για να αδυνατίσετε σωστά:

Φτιάξτε το αρχείο προόδου σας
Μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε την προσπάθειά σας, καταγράψτε το βάρος σας για να γνωρίζετε από που ξεκινάτε. Ιδιαίτερα βοηθητικό θα ήταν να γνωρίζετε τα επίπεδα λίπους, μυϊκής μάζας αλλά και μεταβολισμού, καθώς έτσι θα μπορείτε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους.

Πρωτεΐνη πάνω από όλα
Ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους στο αδυνάτισμα είναι η εξαιρετικά θρεπτική πρωτεΐνη. Αυτό διότι το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη και το μεταβολισμό της πρωτεΐνης που τρώτε, επομένως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό έως και κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα.

Τα γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί επίσης να σας χορτάσουν περισσότερο, μειώνοντας την όρεξή σας ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την καύση του λίπους. Ξεκινήστε με μικρά βήματα, όπως το να τρώτε αυγά στο πρωινό σας και σταδιακά προσθέστε πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα.

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, λιπαρά και θερμίδες. Όχι μόνο δεν σας παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας αλλά είναι πιθανό να σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο.

Επιπλέον, μια καλή επιλογή θα ήταν να αποφύγετε και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς τα περισσότερα από τα ευεργετικά τους συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, έχουν αφαιρεθεί. Αντ’αυτού προτιμήστε φρέσκα τρόφιμα αλλά και ολικής άλεσης, που δεν θα σας «φορτώσουν» με έξτρα θερμίδες, θα καλύψουν τις διατροφικές σας ανάγκες και θα σας χορτάσουν.

Υπολογίστε τις θερμίδες σας
Το να γνωρίζετε τι τρώτε είναι πολύ χρήσιμο όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Μπορείτε να υπολογίζετε τις θερμίδες σας, καταγράφοντας τα γεύματά σας σε ένα ημερολόγιο ή και σε μια εφαρμογή. Έτσι θα γνωρίζετε περίπου πόσες θερμίδες χρειάζεστε την ημέρα, ποιες τροφές να επιλέγετε αλλά και ποια θα είναι τα θρεπτικά τους συστατικά.

Παράλληλα θα σας είναι πιο εύκολο να αποφεύγετε θερμιδικές τροφές με έξτρα λιπαρά.

Κοιμηθείτε για να αδυνατίσετε
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι απροσδόκητα σημαντικός τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την διατήρηση των κιλών σας στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό διότι όταν δεν κοιμάστε καλά, είναι πιθανό να διαταραχθούν οι καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών που ελέγχουν την όρεξή σας και ως εκ τούτου να πεινάτε περισσότερο.

Για αυτό, δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας και φροντίστε να κοιμάστε κάθε βράδυ επτά με οκτώ ώρες.

Μην ξεχνάτε το νερό σας
Η ενυδάτωση είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για το αδυνάτισμα αλλά και για την συνολική σας ευεξία. Μάλιστα, η κατανάλωση μόλις μισού λίτρου μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε κατά 24–30% έως και μία ώρα μετά.

Δοκιμάστε να πίνετε νερό ενδιάμεσα από τα γεύματά σας, καθώς μπορεί να μειώσει την όρεξή σας και ως εκ τούτου την πρόσληψη θερμίδων. Αν πίνετε συχνά ζαχαρούχα ροφήματα, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με νερό φρούτων, βάζοντας στο νερό μερικές φέτες από τα αγαπημένα σας φρούτα.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 22 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)