Από τη στιγμή που θα καταλάβετε ότι κρυώσατε, πιθανότατα να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ταυτόχρονα, διανύουμε μια περίοδο όπου η εποχική γρίπη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατό ως το βασικότερο μέτρο προστασίας, καθώς χρειάζεται ένα διάστημα έως και δύο εβδομάδων για την δημιουργία αντισωμάτων από τον οργανισμό. Θα πρέπει λοιπόν, να αναβάλλετε το αντιγριπικό αν είστε κρυωμένοι;

Τι γίνεται στην περίπτωση που κρυώσατε
Με τον φόβο της «τρι-δημίας» να καραδοκεί, οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό, αναφέροντας ότι τα ήπια συμπτώματα κρυολογήματος δεν θα πρέπει απαραιτήτως να σας αποτρέψουν.

Σύμφωνα με τον Cory Fisher, γιατρό στην Cleveland Clinic,ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, ο ήπιος βήχας, η καταρροή και η ρινική συμφόρηση πρόκειται για ήπια συμπτώματα που δεν σας εμποδίζουν. Εάν όμως, εμφανίζεται άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, έντονους πόνους στο σώμα και έντονη κόπωση, ίσως να θέλετε να το αναβάλλετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε, καθώς συμπτώματα όπως ο πυρετός, σηματοδοτούν ότι το σώμα σας ήδη εργάζεται αρκετά σκληρά για να καταπολεμήσει οτιδήποτε σας ταλαιπωρεί. Και θέλετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα να είναι πλήρως έτοιμο να ανταποκριθεί στο εμβόλιο όταν το λάβετε.

Επιπλέον, το ίδιο το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, επομένως εάν τα συμπτώματά σας αρχίσουν να επιδεινώνονται, ο γιατρός σας μπορεί να δυσκολευτεί να καταλάβει εάν φταίει η πρότερη λοίμωξη ή εάν έχετε μια αντίδραση στο εμβόλιο που έχετε λάβει.

Μην αναβάλλετε το αντιγριπικό εμβόλιο για πολύ
Ενώ το τελευταίο πράγμα που θα θελήσετε να αντιμετωπίσετε είναι ο πόνος και το πρήξιμο στο χέρι ή η έντονη κούραση, αμέσως αφού ξεπεράσατε το ενοχλητικό κρύωμα, είναι σημαντικό να μην αναβάλλετε για πολύ το αντιγριπικό εμβόλιο.

Επιπλέον όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι περισσότερες παρενέργειες του εμβολίου γρίπης (εάν τελικά εμφανίσετε καθόλου) τείνουν να διαρκούν μόνο μια μέρα, επομένως θα τελειώσουν πριν να το καταλάβετε.

Εξίσου σημαντικά με την λήψη των απαραίτητων εμβολίων (όπως η νέα ενισχυτική δόση κατά των νέων παραλλαγών της covid-19), είναι τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία, το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή ατόμων που νοσούν αλλά και η παραμονή στο σπίτι εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, κρυολογήματος ή και κορωνοϊού.

Vita.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)