Ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος αποτελούνται από πολλά κύτταρα,συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων και των νευρογλοιακών κυττάρων.

Σε αυτήν την οικογένεια εγκεφαλικών κυττάρων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ένα νέο κύτταρο εγκεφάλου, δηλαδή ένα νέο νευρώνα που υπάρχει μόνο στον άνθρωπο.

 

Ο Δρ Λέιν μαζί με τους Γκαμπορ Ταμας από το Πανεπιστήμιο του Szeged στην Ουγγαρία και τον διδακτορικό φοιτητή Εζτερ Μπολντογκ, ονόμασαν το νέο είδος εγκεφαλικών κυττάρων, νευρώνες «Τριαντάφυλλο», λόγω της πυκνής δέσμης που σχηματίζει κάθε άξονας του εγκεφαλικού κυττάρου γύρω από το κέντρο του κυττάρου, δίνοντας έτσι την εικόνα ενός τριαντάφυλλου αφού έχουν πέσει τα πέταλά του.

Τα νεοανακαλυφθέντα κύτταρα ανήκουν σε μια κατηγορία νευρώνων που είναι γνωστοί ως ανασταλτικοί νευρώνες, οι οποίοι ανακόπτουν τη δραστηριότητα άλλων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν έχουν τεκμηριώσει με βεβαιότητα ότι τα νέα αυτά εγκεφαλικά κύτταρα υπάρχουν μόνο στους ανθρώπους, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στα τρωκτικά, τα καθιστά μοναδικά και τα εντάσσει στη λίστα των εξειδικευμένων νευρώνων που μπορεί να υπάρχουν μόνο στο ανθρώπινο είδος ή μόνο σε εγκεφάλους πρωτευόντων θηλαστικών.

Ακόμα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι έργο επιτελούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά η απουσία τους από τον εγκέφαλο των τρωκτικών αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου μελέτης των ανθρώπινων εγκεφαλικών παθήσεων σε εργαστηριακές συνθήκες.

Ένας από τους άμεσους στόχους των ερευνητών είναι να μελετήσουν τους νέους νευρώνες σε πτωματικούς εγκεφάλου ατόμων με νευροψυχιατρικές διαταραχές, για να δουν αν επηρεάζουν την πορεία των νοσημάτων.

Να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη των νευρώνων «Τριαντάφυλλο» έγινε έτσι κι αλλιώς κατά τη μελέτη πτωματικών εγκεφάλων δύο ανδρών, περίπου 50 ετών, που είχαν δωρίσει το σώματος στην επιστήμη. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τμήματα του εξωτερικού στρώματος του εγκεφαλικού φλοιού που είναι υπεύθυνο για τη συνείδηση και πολλές άλλες λειτουργίες που μας διαφοροποιούν από τα άλλα έμβια όντα, αφού είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ότι στα ζώα.

«Πρόκειται, για το πλέον περίπλοκο τμήμα του εγκεφάλου και γενικά θεωρείται ως η πλέον περίπλοκη δομή στη φύση», σημειώνει ο Δρ Λέιν.

Οι νευρώνες «Τριαντάφυλλο» ενεργοποιούν μια μοναδική ομάδα γονιδίων, μια γενετική υπογραφή που δεν παρατηρήθηκε στα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιών που μελέτησαν οι ειδικοί. Οι νευρώνες αυτοί δημιουργούν συνάψεις με ένα άλλο είδος νευρώνα σε άλλο τμήμα του ανθρώπινου φλοιού, τους πυραμιδικούς νευρώνες.

Αυτό που τους καθιστά μοναδικούς είναι ότι προσδένονται μόνο σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του κυτταρικού τους συντρόφου, ένδειξη ότι ενδεχομένως να ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών με πολύ εξειδικευμένο τρόπο.

«Αν παρομοιάσουμε όλους τους ανασταλτικούς νευρώνες με τα φρένα του αυτοκινήτου, τότε οι νευρώνες Τριαντάφυλλο επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να σταμάτα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, όπως έξω από το μανάβικο για παράδειγμα, και αυτά τα εξειδικευμένα φρένα δεν τα έχουν όλα τα αμάξια, δηλαδή τα ζώα», εξηγεί ο Δρ Ταμας.

Το Αλβιν χρησιμοποιήθηκε για να εξερευνήσει τον ύφαλο και να

συλλέξει δείγματα κοραλλιών στις 23 Αυγούστου και 24 Αυγούστου.

Βρέθηκαν μαζικές ποσότητες Lophelia pertusa, κοραλλιού που του αρέσει το κρύο νερό. Αυτό το κοράλλι δεν βασίζεται σε συμβιωτικά φύκια για να επιβιώσει σαν τα τροπικά κοράλλια. Αντίθετα, το κοράλλι στον νέο ύφαλο χρησιμοποιεί πλοκάμια για να αναισθητοποιήσει τη λεία του και στη συνέχεια να κατευθύνει τα τρόφιμα στο στομάχι του.

Ο υφάλων λέγεται ότι είναι στρωμένος με τεράστιες, βραχώδεις σωρούς από νεκρά κοράλλια συσσωρευμένα εκεί για χιλιάδες χρόνια.

Το Atlantis ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου για μια 15ήμερη εκστρατεία που αποτελεί μέρος ενός 4,5 ετούς έργου συνεργασίας που ονομάζεται Deep Sea Exploration.

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα εξερευνήσει ενδιαιτήματα βαθέων υδάτων κοντά στις νοτιοανατολικές παράκτιες ΗΠΑ.

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)