Παντού υπάρχει ένας – τουλάχιστον- μύθος και το κεφάλαιο ακμή και σπυράκια, δεν αποτελεί εξαίρεση. Πριν λίγες μέρες από αυτή εδώ τη στήλη μιλήσαμε για το σαλικυλικό οξύ, ίσως το πιο γνωστό και αποτελεσματικό skincare συστατικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακμής, της λιπαρότητας, της φλεγμονής, αλλά και τη βελτίωση της όψης των πόρων.

Αυτή τη φορά με τη βοήθεια της δερματολόγου- αφροδισιολόγου Βασιλικής Μουσάτου M.D, PHD καταρρίπτουμε τρεις μεγάλους μύθους που οι περισσότεροι πιστεύουμε για την ακμή.

Τρεις μεγάλοι μύθοι για την ακμή καταρρίπτονται
 

-Μύθος: Τα καλλυντικά και γενικότερα το μακιγιάζ μπορεί να χειροτερέψει την ακμή στο πρόσωπό μας

Είναι γνωστό ότι η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί αλλά ακόμα και να προκληθεί, από ακατάλληλα προϊόντα πχ μακιγιάζ, πλούσιες κρέμες, αντηλιακά. Αυτά, συνήθως έχουν σύσταση που αποφράσσει τους πόρους, εγκλωβίζοντας το σμήγμα στο εσωτερικό τους, δημιουργώντας έτσι, φαγέσωρες.

Γι αυτό το λόγο, οι δερματολόγοι συστήνουμε συνθέσεις μη φαγεσωρογόνες και oil free. Επίσης, σίγουρα, η αφαίρεση του μακιγιάζ πριν κοιμηθούμε και ο σχολαστικός καθαρισμός είναι απαραίτητα steps. Ακόμα και τα αντηλιακά πρέπει να έχουν ειδική σύνθεση για το ακνεϊκό δέρμα, ώστε τα φίλτρα τους να μην εμποδίζουν την έξοδο του σμήγματος.

-Μύθος: Οι κρέμες δεν είναι αποτελεσματικές

Σε ήπιες μορφές ακμής, οι ειδικές κρέμες θεραπείας σε συνδυασμό με τα κατάλληλα καλλυντικά και skincare προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν πολύ και να εξαλείψουν την ακμή. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για χρόνια πάθηση, ακόμα και εάν αποδραμεί, πρέπει να συνεχίζεται η χρήση των κατάλληλων προϊόντων για συντήρηση.

Να τονίσω εδώ, ότι η πορεία της ακμής μπορεί να είναι διαφορετική σε διάφορες φάσεις της ζωής και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (στρες, ορμόνες, κλιματικές συνθήκες κλπ). Συνεπώς ανάλογα την κατάσταση προσαρμόζουμε και την τοπική θεραπεία.

-Μύθος: Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται και από το είδος της ακμής. Η θεραπεία που αδιαμφισβήτητα έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι η θεραπεία με ρετινοειδή από το στόμα (ισοτρετινοινη). Είναι μια δοκιμασμένη και ασφαλής θεραπεία εδώ και 40 χρόνια και αποτελεί μεγάλο επίτευγμα στη δερματολογία παρά τις οποίες ανασταλτικές φοβίες που δυστυχώς ακόμα υπάρχουν στους μη σωστά ενημερωμένους.

 
Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί δεύτερος η και τρίτος κύκλος λήψης σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής, καθώς συνήθως διακόπτεται η αγωγή το καλοκαίρι. Και πάλι όμως, η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, καθώς μπορεί να χρειάζεται ορμονική ή άλλη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο κανείς να συμβουλεύεται το δερματολόγο του για τη διαχείριση της ακμής, καθώς οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση είναι είτε αναποτελεσματική και χάσιμο χρόνου, είτε επικίνδυνη. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής, ειδικά εάν υπάρχει κληρονομικότητα, προστατεύει από το να παραμείνουν ουλές στο πρόσωπο (ή στο σώμα) που θα είχαν αποφευχθεί εάν η αγωγή λαμβανόταν αμέσως.

.ladylike.

 
(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)