Τα παιδιά περνούν πλέον πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες σε σχέση με το παρελθόν. Η τηλεόραση, τα τάμπλετ, οι υπολογιστές και τα κινητά αποτελούν καθημερινούς πειρασμούς, με δεδομένο μάλιστα ότι αρκετά παιδιά έχουν στην κατοχή τους αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα ήδη από πολύ νεαρή ηλικία. Δεν είναι, συνεπώς, περίεργο το ότι τόσο οι ειδικοί όσο και οι γονείς ανησυχούν για το πόσο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα και, φυσικά, για το πιθανό ενδεχόμενο του εθισμού από αυτά. Η εξάρτηση από τις οθόνες μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την κοινωνικοποίηση και τη γενικότερη ποιότητα ζωής του παιδιού και γι’ αυτό είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους γονείς.

Ποια είναι τα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν;

1. Δεν μπορεί να σταματήσει
Οι ειδικοί το ονομάζουν «ανεπιτυχή έλεγχο», οπότε εάν προσπαθείτε να βάλετε όρια στο χρόνο που θα παίξει στο τάμπλετ και το παιδί το παρατείνει κατά πολύ, είναι ένα σημάδι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

2. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες
Αν βρίσκει χαρά και ενθουσιάζεται μόνο με το τάμπλετ (κι όχι με βιβλία, παιχνίδια και αθλήματα) τότε σημαίνει πως περνά υπερβολικά πολύ χρόνο μ’ αυτό.

3. Μιλά συνέχεια γι’ αυτό
Αν όλη την ώρα μιλάει για το Minecraft, ή για τις αγαπημένες του σκηνές από τα Angry Birds, ή ακόμα αναρωτιέται συνεχώς πότε θα βγάλει το επόμενο βίντεο ο αγαπημένος του Youtuber, είναι ένα δείγμα ότι το μυαλό του είναι συνεχώς κολλημένο σ’ αυτά.

4. Δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί
Αν έχει το κινητό ακόμα και στο τραπέζι του φαγητού, αν δεν δίνει καμία σημασία στη γιαγιά που του μιλάει αλλά παραμένει κολλημένο στο τάμπλετ, αν δε δίνει καμία σημασία στις οικογενειακές στιγμές, είναι μία συμπεριφορά που πρέπει να σας προβληματίσει.

5. Δημιουργεί συνεχώς εντάσεις
Αν μαλώνετε όλη μέρα για το χρόνο που θα έχει το κινητό ή το τάμπλετ, είναι σημάδι μίας μη υγιούς σχέσης που έχει αναπτύξει με τις οθόνες.

6. Έχει μόνιμο εκνευρισμό
Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου και πρέπει να κλείσει και η τηλεόραση και οι ηλεκτρονικές συσκευές γίνεται μάχη; Δώστε έμφαση στα σημάδια και κινηθείτε άμεσα.

7. Δεν έχει υπομονή
Αν το παιδί παρακολουθούσε 30 λεπτά της αγαπημένης του εκπομπής στο YouTube μετά το σχολείο, αλλά τώρα δεν έχει καθόλου υπομονή (με αποτέλεσμα να το βλέπει από το κινητό μέχρι να φτάσει σπίτι), σημαίνει πως δεν μπορεί να διαχειριστεί την ανυπομονησία του.

8. Λέει ψέματα
Αν το παιδί κρύβει το τάμπλετ στο κρεβάτι του ή λέει ψέματα για το πόση ώρα παίζει το βιντεοπαιχνίδι που του αρέσει, είναι πολύ σοβαρό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

9. Η οθόνη επηρεάζει τη διάθεσή του
Αν το παιδί γυρίσει από το σχολείο στεναχωρημένο και χρειάζεται μία τηλεοπτική εκπομπή ή ένα παιχνίδι για να νιώσει καλύτερα, τότε σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξαρτημένο.
 

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)