Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία του οργανισμού που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς τα υπόλοιπα όργανα.
Οι αρτηρίες όσο απομακρύνονται από την καρδιά διακλαδίζονται και σχηματίζουν όλο και μικρότερα αγγεία, μικρότερες αρτηρίες και αρτηρίδια τα οποία τελικά καταλήγουν στα τριχοειδή αγγεία.

Η απόθεση λιπιδίων στο εσωτερικό των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει στη στένωση ή ακόμα και στο φράξιμό τους και να εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος.

Ας δούμε 5 βιταμίνες οι οποίες δεν αφήνουν τις αρτηρίες να βουλώσουν:

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη συνολική υγεία της καρδιάς. Βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μειώνει τον κίνδυνο βλάβης στις αρτηρίες εμποδίζοντας τον σχηματισμό ασβεστοποιημένης πλάκας.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα που επενδύουν τις αρτηρίες από το οξειδωτικό στρες και τη ζημιά. Επίσης, εμποδίζει την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί τις βιταμίνες που βοηθούν τη ροή ασβεστίου στα οστά – όπου είναι απαραίτητο – εκτός από τις αρτηρίες.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορούν να βλάψουν τις αρτηρίες και να οδηγήσουν στο σχηματισμό πλάκας.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι μια μορφή θρεπτικών συστατικών (ονομάζονται μικροθρεπτικά συστατικά) που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες. Αν και τα μικροθρεπτικά συστατικά δεν μας δίνουν ενέργεια, εμπλέκονται στις μεταβολικές διεργασίες που μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε ενέργεια από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως μακροθρεπτικά συστατικά.

Διαφορετικές βιταμίνες εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και συμβάλλουν σε διαφορετικές σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν 13 βιταμίνες συνολικά και 8 από αυτές προέρχονται από την ομάδα βιταμινών Β.

Οι βιταμίνες της ομάδας Β βοηθούν το σώμα μας να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά που παράγουν ενέργεια (όπως υδατάνθρακες, λίπος και πρωτεΐνες) ως καύσιμο. Μερικές βιταμίνες της ομάδας Β χρειάζονται για να βοηθήσουν τα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν δημιουργώντας νέο DNA.

Εκτός από τη Β-12 και το φυλλικό οξύ που αποθηκεύονται στο συκώτι, οι περισσότερες βιταμίνες της ομάδας Β δεν μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό. Πρέπει να καταναλώνονται τακτικά σε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει μια σειρά από ολικής αλέσεως τρόφιμα (όπως άπαχο κρέας, ψάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια) και περιορίζει την πρόσληψη αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων.

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)