Οι ημέρες των εορτών είναι οι ημέρες του χρόνου με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού. Αν λοιπόν βρεθείτε να ταλαιπωρήστε από τις υπερβολές των περιστάσεων, υπάρχουν κάποια σπιτικά γιατροσόφια που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε.

Η καούρα και το hangover είναι δύο προβλήματα που παρουσιάζονται σε εκατομμύρια ανθρώπους την εορταστική περίοδο, όταν η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού έχει πολλές φορές… οδυνηρές συνέπειες. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν φυσικά, με σπιτικά γιατροσόφια που βοηθούν άμεσα.

3 σπιτικά γιατροσόφια για την καούρα και το hangover

  • Πιείτε γάλα για να καταπολεμήσετε την καούρα
  • Λάβετε άλατα επανυδάτωσης, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και απέχετε από τα τηγανητά για το hangover
  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα για το hangover

1. Πιείτε γάλα για να καταπολεμήσετε την καούρα

Γιατί η καούρα είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αυτή την εποχή του χρόνου; Εν μέρει οφείλεται στο ότι τα λιπαρά γεύματα -ψητά κρέατα, πατάτες, βούτυρο- καθυστερούν την εκκένωση του στομάχου. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι γεμίζει πολύ, το οξύ του στομάχου συσσωρεύεται και είναι πιο πιθανό να ανέβει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα, δηλαδή αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο.

«Αν δεν είχατε ποτέ ξανά πόνο στο στήθος, μπορεί να ανησυχείτε ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή», λέει ο Peter Whorwell, καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Αλλά τα καρδιακά επεισόδια προκαλούν έναν συντριπτικό πόνο που μπορεί να ακτινοβολεί στα χέρια, ιδιαίτερα στο αριστερό χέρι ή τον λαιμό. Εάν αντιμετωπίζετε αυτό το είδος πόνου, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια».
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα περιέχουν χημικές ουσίες όπως αλγινικό νάτριο και όξινο ανθρακικό κάλιο που επικαλύπτουν τον οισοφάγο για να αποτρέψουν τον ερεθισμό του από το οξύ. Σχηματίζουν επίσης ένα τζελ στην κορυφή του υγρού του στομάχου για να σταματήσει την αύξηση του οξέος στο λαιμό και να εξουδετερώσει το οξύ.

Ενώ αυτές οι θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές, αν δεν έχετε φάρμακα για την καούρα στο σπίτι, δοκιμάστε να πιείτε γάλα για κάποια προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα: θα λειτουργήσει ως ρυθμιστικό έναντι του οξέος, σύμφωνα με τον καθηγητή Whorwell.

Η κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να επιδεινώσει την καούρα καθώς είναι όξινα, λέει. «Τα και σκευάσματα μέντας υψηλής περιεκτικότητας μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την καούρα, παρόλο που μερικές φορές συνιστώνται για να ηρεμήσουν το στομάχι και να βοηθήσουν την πέψη».

Αυτό συμβαίνει επειδή χαλαρώνουν τη βαλβίδα μεταξύ της κορυφής του στομάχου και του οισοφάγου. Ο καθηγητής Whorwell λέει: «Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν για περισσότερο από δύο έως τρεις εβδομάδες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ελέγξετε ότι δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία».

2. Ηλεκτρολύτες, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και αποχή από τα τηγανητά για το hangover

Ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η κούραση ενός hangover οφείλονται στην αφυδάτωση -το αλκοόλ καταστέλλει μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσσίνη που στέλνει σήματα στα νεφρά με αποτέλεσμα να κατακρατούν υγρά. Αυτό αυξάνει την παραγωγή ούρων και οδηγεί σε υπερβολική απώλεια υγρών, προκαλώντας δίψα, πονοκέφαλο και κόπωση. Το αλκοόλ ερεθίζει επίσης την επένδυση του στομάχου και αυξάνει την απελευθέρωση οξέος, προκαλώντας ναυτία και πόνο στο στομάχι.

Η Δρ. Ann Nainan, γιατρός στο Λονδίνο, λέει: «Μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να καθαρίσει το σώμα από τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού του αλκοόλ. Για να ενυδατωθείτε, πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο, ένα ακόμη όταν ξυπνάτε και μετά 8-10 ποτήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας».

«Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε άλατα επανυδάτωσης (ηλεκτρολύτες), να πάρετε παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη (αν είναι ασφαλές για εσάς) και να φάτε ένα υγιεινό πρωινό, όπως χυλό ή αυγά και τοστ για να βοηθήσετε στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα», προσθέτει η ειδικός.
Ένας από τους ρόλους του ήπατος είναι να βοηθά στην απελευθέρωση γλυκόζης από τα κύτταρα για ενέργεια. Αλλά όταν πίνετε αλκοόλ, δίνει προτεραιότητα στη διάσπασή του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, τρέμουλο και σύγχυση.

Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα τηγανητά, καθώς μπορούν να επιβαρύνουν το πεπτικό σας σύστημα, επειδή καθυστερούν τη γαστρική κένωση.

3. Θα μπορούσε να βοηθήσει ένα συμπλήρωμα hangover;

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα: μια μελέτη με τη συμμετοχή 19 ανδρών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcohol and Alcoholism το 2020, διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν συμπλήρωμα του αμινοξέος L-κυστεΐνη (δόση 1.200 mg) είχαν λιγότερο έντονους πονοκεφάλους και ναυτία που σχετίζονται με το αλκοόλ.  Πιστεύεται ότι η ένωση βοηθά στην εξουδετέρωση της ακεταλδεΰδης, του τοξικού υποπροϊόντος του αλκοόλ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα της L-κυστεΐνης ήταν μοναδικά και «φαίνεται ότι έχουν μέλλον στην πρόληψη ή την ανακούφιση αυτών των επιβλαβών συμπτωμάτων».

«Παρά την πολύ μικρή κλίμακα της μελέτης, τα συναρπαστικά ευρήματα θα μπορούσαν να είναι μια πολλά υποσχόμενη οδός για περαιτέρω διερεύνηση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων hangover που σχετίζονται με το αλκοόλ», λέει ο Δρ. Nainan. Η L-κυστεΐνη μπορεί επίσης να βρεθεί στα αυγά, τη γαλοπούλα και το γιαούρτι.

Πηγή: oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)