Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες του συνδρόμου ξηροφθαλμίας, όπως ορμονικές αλλαγές, χρήση φαρμάκων και περιβαλλοντικοί παράγοντες, ένα πράγμα είναι σίγουρο – δεν είναι διασκεδαστικό.

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν τα μάτια σας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα, ερεθισμό και ένα αίσθημα άμμου στα μάτια σας. Ο δακρυϊκός αδένας στο μάτι σας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δακρύων και όταν δεν λειτουργεί σωστά, μπορεί να εμφανίσετε ξηροφθαλμία.

Εάν τα δάκρυά σας εξατμίζονται πολύ γρήγορα, πιθανότατα προκαλείται από δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων. Αυτοί οι αδένες που βρίσκονται στα βλέφαρά σας δημιουργούν το εξωτερικό, λιπαρό στρώμα που εμποδίζει τα δάκρυα να εξατμιστούν πολύ εύκολα και προστατεύει την επιφάνεια του ματιού.

Συμπτώματα του συνδρόμου ξηροφθαλμίας

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μια αίσθηση άμμου ή άμμου στα μάτια
  • Αίσθημα καύσου ή τσούξιμο στα μάτια
  • Κνησμός ή ερεθισμός στα μάτια
  • Ερυθρότητα των ματιών
  • Υπερβολικό σκίσιμο, ειδικά όταν υπάρχει αέρας ή ξηρό περιβάλλον
  • Θολή όραση ή δυσκολία εστίασης
  • Κούραση ή δυσφορία στα μάτια, ειδικά μετά από παρατεταμένη χρήση smartphone ή υπολογιστή

Τι προκαλεί το σύνδρομο ξηροφθαλμίας

  • Η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή δακρύων τείνει να μειώνεται, καθιστώντας την ξηροφθαλμία πιο συχνή στους ηλικιωμένους.
  • Ιατρικές καταστάσεις. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.
  • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να μειώσουν την παραγωγή δακρύων και να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα ξηρά περιβάλλοντα, ο κλιματισμός και η θέρμανση μπορεί να προκαλέσουν την ταχύτερη εξάτμιση των δακρύων και να οδηγήσουν σε ξηροφθαλμία.
  • Παρατεταμένος χρόνος στην οθόνη. Αν είστε συνέχεια μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή, του smartphone ή του tablet για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγηθείτε σε ξηροφθαλμία.
  • Φακοί επαφής. Η χρήση φακών επαφής μπορεί να συμβάλει στην ξηροφθαλμία μειώνοντας τη ροή οξυγόνου στον κερατοειδή και αυξάνοντας την εξάτμιση των δακρύων.
  • Ορμονικές αλλαγές. Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, όπως κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το σύνδρομο ξηροφθαλμίας μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα όπως έλκη κερατοειδούς, λοιμώξεις, ακόμη και απώλεια όρασης. Φροντίστε να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

Βιταμίνη D

Αυτή η βιταμίνη του ήλιου είναι σημαντική για τη γενική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών. Μια ανασκόπηση 14 κλινικών δοκιμών διαπίστωσε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D είναι μέσω της μέτριας έκθεσης στον ήλιο (μην ξεχνάτε το αντηλιακό), αλλά μπορείτε επίσης να τη λάβετε από τροφές όπως λιπαρά ψάρια, κρόκοι αυγών και ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη Α

Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγής δακρύων. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Α έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από το σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το συκώτι (μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να είναι τοξική, επομένως είναι καλύτερο να τη λαμβάνετε από τροφές και όχι από συμπληρώματα.

Η βήτα καροτίνη είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η βήτα-καροτίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της ξηροφθαλμίας.

Η βήτα-καροτίνη βρίσκεται στις γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά. Σε αντίθεση με την προσχηματισμένη έκδοση της βιταμίνης Α, η βήτα-καροτίνη δεν είναι πιθανό να είναι τοξικό ακόμη και σε μεγαλύτερες δόσεις. Μπορεί, ωστόσο, να δώσει στο δέρμα σας έναν ελαφρώς πορτοκαλί τόνο όταν καταναλώνεται υπερβολικά.

Βιταμίνη C

Αυτή η αντιοξειδωτική βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας των ματιών. Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στη διατροφή τους είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο ξηροφθαλμίας ( 6 ).

Καλές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα και τις πιπεριές.

Μαγνήσιο

Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην υγεία των ματιών. Το μαγνήσιο βοηθά ώστε ο κερατοειδής, ο φακός και ο αμφιβληστροειδής σας λειτουργούν σωστά και παραμένουν σε καλή κατάσταση.

Το μαγνήσιο βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Θυμηθείτε, είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα από τα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν, αλλά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Εάν αντιμετωπίζετε επίμονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες παθήσεις.

πηγή: jenny.gr

 
(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)