Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες και τα λίπη και να ελέγξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τα βασικά συστατικά σας; Είτε επιλέξετε βούτυρο είτε μαργαρίνη, είναι βέβαιο ότι θα καταναλώσετε λίγο λίπος. Αλλά το κόλπο, σύμφωνα με την Jamie Allers, RD, με το Digestive Health Institute του Hartford HealthCare, είναι η επιλογή των σωστών λιπαρών.

Βούτυρο

Φτιαγμένο από παχύρρευστη κρέμα, το βούτυρο είναι γνωστό ότι είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λίπη αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο και περιέχει ενώσεις που συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, μια ένωση που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Περιέχει επίσης βιταμίνη D, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, και βιταμίνη Ε, η οποία παίζει ρόλο στην υγεία του δέρματος.

Μαργαρίνη

Ευτυχώς, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Σε αντίθεση με το βούτυρο, η μαργαρίνη είναι υψηλή σε ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία της καρδιάς. Αλλά η μαργαρίνη είναι επίσης υψηλή σε τρανς λιπαρά, προειδοποιεί η Allers. «Τα τρανς λιπαρά είναι ο χειρότερος τύπος λίπους για εσάς», λέει η Allers. «Είναι τόσο κακό που υπάρχει τώρα νομοθεσία σε όλη τη χώρα που ρυθμίζει τη χρήση των τρανς λιπαρών από τους κατασκευαστές στα προϊόντα τους». Αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, γιατί εκτός από την αύξηση της κακής χοληστερόλης, μειώνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL).]

Κρατήστε τις επιλογές σας ανοιχτές

Ευτυχώς, το βούτυρο και η μαργαρίνη δεν είναι οι μόνες επιλογές. Στο επόμενο ταξίδι σας στο παντοπωλείο, αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις βουτύρου που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο ή βούτυρα φτιαγμένα με γάλα από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο. Αυτά είναι υψηλότερα σε βιταμίνη Α, βήτα-καροτίνη και ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του λύκου, του εκζέματος και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και παίζουν προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο και άλλες παθήσεις. Αλλά θυμηθείτε να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων, προειδοποιεί η Allers. Τα υποκατάστατα βουτύρου μπορεί να είναι γεμάτα πρόσθετα, φυσικά και χημικά.

πηγή: tromaktiko.gr

 
(Επισκέφθηκε 24 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)