Την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Ο Θ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε, επίσης, ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία του κορoνοϊού.

«Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα. Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%», πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 
Επιπλέον, όσον αφορά τους εμβολιασμένους είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος.

Για τα αντισώματα ανέφερε ότι στο 6-9μηνο είναι γύρω στο 90%.

Παράλληλα, ο καθηγητής μίλησε για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, τις μάσκες και τα εμβόλια.

Όπως είπε, «παρά τα πάρα πολύ καλά στοιχεία, συνεχίζουμε να έχουμε τουλάχιστον 60 καινούριες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι».

Η πιθανότητα να βρεθεί σε ΜΕΘ εμβολιασμένος με μια δόση είναι μικρή.

Τόνισε, δε, ότι «η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας».

Εξήγησε, μάλιστα, με το παράδειγμα του Ισραήλ, ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Αν δεν εμβολιάσουμε το ποσοστό που χρειάζεται για να μη βρίσκει ο ιός χώρο να μεταδίδεται, τα πιο μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να εισχωρήσουν», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μάσκες, είπε ότι σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να τις βγάλουμε, εξηγώντας ότι σε εξωτερικό χώρο, όταν υπήρχε η σύσταση να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, ο κόσμος δεν τη φορούσε. Επομένως, έγινε υποχρεωτική.

«Όταν έχει λίγο κόσμο στο δρόμο, δεν είναι ανάγκη να φοράμε μάσκα», κατέληξε. 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)