Για το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων και γρίπης που προσβάλει μικρούς και μεγάλους μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αποκαλύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές ανά ημέρα στην Ελλάδα με τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι γεμάτα. Σύμφωνα με τον γιατρό, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, «σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και των παιδιών και των μικρών παιδιών».

Σχολιάζοντας τη μεγάλη διασπορά των ιώσεων και της εποχικής γρίπης ο κ. Τζανάκης είπε χαρακτηριστικά ότι συγκριτικά ο πιο αθώος, ακόμα και από τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) είναι ο κορονοϊός.

Μιλώντας για την πανδημία του Covid-19 o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε ότι τώρα πια έχει μεταλλαχθεί αλλά όχι με τη βαρύτητα που περνάει ο κόσμος, τη γρίπη με πολύ υψηλό πυρετό.

«Κάποιοι ευάλωτοι και μεγάλοι σε ηλικία έρχονται με βαριές πνευμονίες στο νοσοκομείο αλλά και με το αναπνευστικό συγκυριακό. Στην Πνευμονολογική Κλινική έχουμε νοσηλεύσει αρκετούς με τον συγκυτιακό ιό που επομένως δεν βλάπτει μόνο τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά βλάπτει και υπέργηρους και βαριά νοσούντες ανθρώπους», συμπλήρωσε ο γιατρός.

Απαραίτητη η μάσκα στον συνωστισμό
Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ ιώσεων προσβάλλει τον κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη οι ασθενείς με έντονο βήχα και βρογχίτιδα θα πρέπει να απευθύνονται στους πνευμονολόγους για να πάρουν την κατάλληλη αγωγή προτού χειροτερεύσει η κλινική κατάστασή τους.

Ως μέτρο προφύλαξης ο πνευμονολόγος κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για την γρίπη. «Όταν συγχρωτιζόμαστε, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, για να μην έχουμε περιπέτεια μέσα στα Χριστούγεννα, καλό είναι να φοράμε μάσκα εφόσον βρισκόμαστε σε μέρος με πολύ κόσμο» δήλωσε ο κ. Τζανάκης.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει την ανάγκη για απολύμανση των χεριών καθώς ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από τους άλλους ιούς με τα χέρια.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)