Για τα βήματα που έχουν γίνει  στο εμβόλιο κατά τον κοροναϊό, το οποίο θα είναι και το στοιχείο που μας γυρίσει στην πλήρη κανονικότητα σύμφωνα με τους ειδικούς, μίλησε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας σε διαδικτυακό σεμινάριο που οργάνωσε το Ωνάσειο Ίδρυμα.

Ο καθηγητής τόνισε πως το εμβόλιο είναι στο δρόμο και συγκεκριμένα βρίσκεται μακριά 12 με 18 μήνες.

Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι δόσεις δεν φτάνουν για όλους μας μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά το εμβόλιο.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως τουλάχιστον δύο εμβόλια στην Κίνα εξετάζουν DNA και RNA τεχνικές προκλινικά ή ψευδόσωματίδια τα οποία χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία.

Επίσης 8 από τα εμβόλια που μελετώνται έχουν μπει σε κλινικές μελέτες, ενώ μερικά δοκιμάζονται και στους ανθρώπους από τις 15 Μαΐου.

Στη δοκιμαστική φάση είναι και  ένα εμβόλιο από το Πεκίνο που είχε ερευνηθεί και για τον Έμπολα και το εμβόλιο της Moderna που έχει πάρει και μια πρώτη έγκριση έρευνας από τον αμερικανικό οργανισμό FDA.

Για το τελευταίο ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι δείχνει κάποια αποτελέσματα σε μελέτη εθελοντών οι οποίοι εμφάνισαν αντισώματα αντίστοιχα με αυτά που εμφανίζουν ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό

Όσον αφορά  τις θεραπείες για τον κοροναϊό σε διεθνές επίπεδο ο καθηγητής ανέφερε ότι σε μια πρόσφατη προσπάθεια με Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες αναλύθηκε η διαθέσιμη βιβλιογραφία όσον αφορά στις κλινικές μελέτες

«Αν καταγράφουμε ακριβώς το τι συμβαίνει θα λέγαμε ότι αυτή τη στιγμή στις ήπιες περιπτώσεις συνίσταται αυτοπεριορισμός και δεν δίνεται θεραπεία, ενώ έχουν αρχίσει και εξετάζονται σε κλινικές μελέτες τα οφέλη της πρώιμης παρέμβασης για τα μέσης βαρύτητας περιστατικά κοροναϊού. Για τα περιστατικά αυτά εξακολουθεί επίσης να υπάρχει το δίλημμα για τον αυτοπεριορισμό και την παρακολούθηση στο σπίτι από το γιατρό έναντι της νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναμένουμε περισσότερο δεδομένα σε αυτές τις παρεμβάσεις γι’ αυτό το στάδιο. Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει νοσηλεία, αναπνευστική υποστήριξη με οξυγόνο, με αναπνευστήρα, θεραπεία με αντιικά φάρμακα με αντιβιοτικά και με όλα τα επιτρεπτά μέτρα τα οποία γνωρίζουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Δύο νεκροί, δύο νέα κρούσματα τη Δευτέρα

Σημειώνεται πως ακόμη δύο νέα κρούσματα του κοροναϊού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας τη Δευτέρα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι 2.838, εκ των οποίων το 55,1% είναι άνδρες. Από αυτά, τα 616 (21.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.473 το (51,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Μέχρι σήμερα 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Παράλληλα, δύο συμπολίτες μας κατέληξαν και πλέον οι καταγεγραμμένοι νεκροί στη χώρα μας από ή με Covid-19 είναι 165.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν συνολικά ελεγχθεί 131.684 κλινικά δείγματα.

 

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)