Το δέρμα μπορεί να γίνει ο καθρέπτης της υγείας μας και να φανερώσει προβλήματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Η φαγούρα, ο ερεθισμός και η φλεγμονή στο δέρμα είναι συχνά συμπτώματα. Αν και σπάνια… μπορούν να φανερώσουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι δερματικές παθήσεις αποτελούν ταυτόχρονα και συμπτώματα άλλων, υποκείμενων και πολύ πιο σοβαρών ασθενειών, σύμφωνα με τον δρ Jonathan Silverbag, καθηγητή δερματολογίας στο πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ.

3 παθήσεις στο δέρμα που μπορεί να “κρύβουν” πιο σοβαρές ασθένειες:

Έκζεμα
Το έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, φαγούρα και περιοχές (μπαλώματα) του δέρματος με τραχιά επιφάνεια. Έχει επίσης συνδεθεί επιστημονικά με διαταραχές του ύπνου και προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχε ο δρ Silverberg και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Dermatology, τα άτομα που είχαν έξαρση εκζέματος κατά το τελευταίο έτος είχαν αυξημένες πιθανότητες κατάγματος οστού ή κάκωσης άρθρωσης. Το έκζεμα μειώνει την ποιότητα του ύπνου και η φαρμακευτική αγωγή φέρνει συχνά ζαλάδες. Ο συνδυασμός αυτός ευθύνεται για τα αυξημένα ατυχήματα και κατ’ επέκταση για τα αυξημένα κατάγματα και κακώσεις.

Ψωρίαση
Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, στην οποία τα κύτταρα αναπτύσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό και συσσωρεύονται σε νεκρή μορφή στην επιφάνεια του δέρματος. Η ψωρίαση συνοδεύεται πολλές φορές με την αρθρίτιδα (ψωρισιακή αρθρίτιδα). Έρευνες την έχουν συνδέσει επίσης με την καρδιακή νόσο, το εγκεφαλικό και την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με τον δρ Silverbag, υπάρχει και κάτι ακόμα σχετικά με την ψωρίαση. Τα άτομα με ψωρίαση είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, αλλά και να κάνουν καταχρήσεις σε αλκοόλ και κάπνισμα.

Δερματίτιδα
Πρόκειται για τον αποχρωματισμό (ή το πιο σκούρο χρώμα) του δέρματος στα πόδια και τους αστραγάλους. Προκαλείται από κιρσούς ή άλλο κυκλοφορικό πρόβλημα που εμποδίζει το αίμα να φτάσει κανονικά στο δέρμα. Η δερματίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα διαβήτη και των επιπτώσεων που αυτός φέρνει στο κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού σας.

Ωστόσο, ο δρ Silverbag επισημαίνει ότι η απλή δερματίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, έντονη φαγούρα, αργή επούλωση των ουλών και διαβητική δερματοπάθεια.

πηγή: tromaktiko.gr

 
(Επισκέφθηκε 13 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)