Τις περισσότερες εποχές του χρόνου μάς στοιχειώνει η ζυγαριά. Η ζυγαριά δεν δείχνει απαραίτητα εάν το βάρος μας είναι και υγιεινό, καθώς υπάρχουν και άλλοι δείκτες, για παράδειγμα ο δείκτης μάζας σώματος, που μπορεί πραγματικά να δείξει εάν το βάρος που μπορεί να διατηρήσει ένας άνθρωπος είναι καλό για την υγεία του ή όχι.

Σημασία έχει πόσο λίπος έχει το σώμα μας και όχι πόσο βάρος, καθώς ο καθένας έχει έναν διαφορετικό τρόπο να το λαμβάνει αλλά και να το καίει.

Για την «μάχη» της με τη ζυγαριά μίλησε η Χριστίνα Αλούπη.

«Η ζυγαριά με στοίχειωνε για πολύ καιρό, από την εφηβεία. Θυμάμαι ότι είχα έναν θερμιδομετρητή και σημείωνα τι έτρωγα, γιατί «έπρεπε» να συμπληρώσω τάδε θερμίδες στην ημέρα. Δεν είχε σημασία τι έτρωγα αρκεί να ήταν οι σωστές θερμίδες. Όλα λάθος τα έκανα. Με στοίχειωνε μέχρι που κατάλαβα ότι δεν είχα το αποτέλεσμα που επιθυμούσα και άρχισα να  το ψάχνω, να ενημερώνομαι και να ρωτάω γιατρούς. Τώρα έχω μία ζυγαριά που μπορεί να ανέβω μόνο 2 φορές τον χρόνο γιατί έχω καταλάβει ότι η ζυγαριά δεν έχει σημασία ως ένα σημείο. Οι δείκτες έχει σημασία, το λίπος, η μυϊκή μάζα κι δεν ήξερα ότι υπάρχει το σπλαχνικό λίπος. Τα όργανα περιβάλλονται από λίπος, δεν είναι μόνο ό,τι βλέπεις. Επηρεάζει την υγεία μας συνολικά αυτό», ανέφερε η παρουσιάστρια.

«Προσπαθώ να γυμνάζομαι, έχω δει πως αν δεν συνδυάσω την διατροφή με την γυμναστική δεν έχω σωστά αποτελέσματα. Όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε να πηγαίνουμε 7 φορές τη βδομάδα στο γυμναστήριο από 2 ώρες, εννοώ πράγματα απλά, περπάτημα, βαράκια, yoga στο σπίτι. Για μένα αποτελεσματική γυμναστική είναι όταν θα την κάνει ο άλλος, όταν θα δεσμευτεί. Εγώ κάνω πιλάτες, μου αρέσει και δεν το παρατάω», συμπλήρωσε.

Η κ. Χατζηαγγελάκη απάντησε στο ερώτημα: Μας «στοιχειώνει» η ζυγαριά;

«Είναι το νούμερο που βλέπουμε άμεσα, και ανάλογα με το τι βλέπουμε, χαιρόμαστε ή στεναχωριόμαστε. Η ζυγαριά γίνεται εθιστική. Η ζυγαριά είναι ένα νούμερο, είναι το βάρος που έχει ο καθένας και είναι ατομικό για τον καθένα. Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος, για όλους το ίδιο. Είναι ανάλογο με τον τρόπο ζωής του, με το γενικό του βάρος που έχει στη ζωή του. Όταν έχουμε λιπώδη ιστό η ζυγαριά δεν μπορεί να το κρύψει, πρέπει να κάνουμε μία καλή διατροφή για να τον μειώσουμε. Δεν έχει σημασία ένα έχουμε «βαριά κόκκαλα», είναι ο μυς που είναι πιο βαρύς, παρά ο λιπώδης ιστός», ανέφερε αρχικά.

Άλλο το ιδανικό και άλλο το υγιές βάρος;
Σύμφωνα με την ειδικό, «Ναι. το ιδανικό βάρος είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε πιο καλά, μας δίνει ενέργεια, μας κάνει να νιώθουμε πιο αποδοτικοί. Για να υπολογίσουμε το υγιές βάρος εκεί μπαίνει ο λόγος μυϊκής μάζας προς λιπώδη ιστό αλλά και οστική μάζα. Στο ιδανικό βάρος αυτό δε παίζει. Εκεί παίζει ρόλο το ύψος, το βάρος αλλά και οι ψυχολογικοί παράγοντές. Ένας δείκτης για το ιδανικό βάρος είναι ο δείκτης μάζας σώματος. Το καλύτερο είναι να μετρήσουμε το λίπος, εκεί είναι το πρόβλημα. Δεν θέλουμε τη ζυγαριά αλλά θέλουμε το ποσοστό του λίπους».

«Στις extreme δίαιτες, δεν παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά, είναι οι δίαιτες express που χάνουμε μεν κιλά για να νιώσουμε καλύτερα, όμως μόλις σταματήσουμε αυτό το πράγμα, παίρνουμε πάρα πολλά κιλά χωρίς να το καταλάβουμε. Το ιδανικό βάρος πρέπει να το κρατήσουμε όσο γίνεται στοπ βάθος του χρόνου. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο, πιο εύκολο είναι να χάσουμε κιλά παρά να διατηρήσουμε το βάρος μας. εδώ μπαίνει η σωστή διατροφή και όλοι μας πρέπει να μπούμε σε ένα διατροφικό πλάνο, και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και την αντιμετώπιση του φαγητού που έχουμε μπροστά μας, και φυσικά και την άσκηση μέσα. Ένας που έχει μάθει να ασκείται από μικρή ηλικία και να τρώει σωστά, κρατάει και το ιδανικό βάρος του, και δεν παίρνει και εύκολα κιλά», πρόσθεσε η κ. Χατζηαγγελάκη.

Ο δείκτης μάζας σώματος μας δείχνει πόσο κοντά είμαστε στο ιδανικό βάρος. Από την άλλη μεριά, η ζώνη στο παντελόνι είναι ένα πολύ καλό στοιχείο, γιατί σε εκείνο το σημείο που δένει, μαζεύουμε τον λιπώδη ιστό. Και όταν αρχίζει να σφίγγει κάτι γίνεται, αυτό είναι και ένα σημάδι ότι κάτι πρέπει να κάνουμε.

Πώς βλέπουμε το λίπος;
Υπάρχουν εξειδικευμένοι τρόπου και μέθοδοι. Ένας τρόπος είναι το DEXA, αντίστοιχα όπως μετράμε την οστική μάζα μετράμε και το λίπος σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Επίσης με ένα  από υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας μπορούμε να δούμε το λίπος στο συκώτι, το οποίο δεν το θέλουμε, γιατί αυτό το λίπος σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη και τέτοιες παθήσεις. Έχω ασθενείς που είναι πολυ αδύνατοι και να έχουν πολύ σπλαχνικό λίπος. Έχω δει αντίστοιχές περιπτώσεις σε “υγιείς” υπέρβαρους, που λόγω των γονιδίων του μπορεί να μην έχει εκδηλώσει καρδιαγγειακά νοσήματα».

«Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ του λιπώδους και του μυϊκού ιστού. Όταν υπερτερεί ο μυϊκός ιστός δεν μας βλάπτει, αλλά όταν υπερτερεί ο λιπώδης αυτό μας βλάπτει. Όσο μεγαλώνουμε θα πρέπει να βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας. με τη διατροφή χάνουμε κιλά, με την άσκηση όμως χάνουμε περισσότερες θερμίδες γιατί χάνουμε περισσότερο λίπος. Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε το λίπος, πρέπει να χτίσουμε και μυϊκό ιστό παράλληλα, είναι πιο δύσκολο. Συμπληρωματικά το ένα με το άλλο. Αποδεκτό λίπος στους άνδρες από 18-24% και στις γυναίκες από 25-30%. Οι γυναίκες έχουμε περισσότερο λίπος από τους άνδρες και ειδικά στην εμμηνόπαυση που σταματούν τα οιστρογόνα να μας προστατεύουν. Και οι δύσκολα τα χάνομε, μέχρι την εμμηνόπαυση μας προστατεύουν οι ορμόνες», συμπλήρωσε η κ. Εριφύλη Χατζηαγγελάκη.

Πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε πριν και μετά την άσκηση;
Η Χριστίνα Αλούπη αποκάλυψε πως, «ναι προσέχω, σαφέστατα πρέπει να φας πρωτεΐνη μετά την άσκηση για να επωφεληθείς όσο περισσότερο το σώμα σου από την άσκηση που έχεις κάνει, και πριν, κάτι που θα δώσει ενέργεια, για παράδειγμα η μπανάνα είναι το καλύτερο»

«Είναι ο βραδέως απορροφούμενος υδατάνθρακας που δεν ανεβάζει τη γλυκόζη και αυτό βοηθάει, σου δίνει ενέργεια. Οπωσδήποτε μετά τη γυμναστική χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη. Εγώ πάντα έχω ξηρούς καρπούς, 10-12 αμύγδαλα ωμά ανάλατα τα οποία έχουν την πρωτεΐνη. Καλό είναι να φάμε την πρωτεΐνη, ό,τι πρωτεΐνη και αν είναι. Δεν χρειάζεται να παίρνουμε επεξεργασμένη πρωτεΐνη», είπε η ειδικός.

«Αφού τελειώσω την γυμναστική έχω ξηρούς καρπούς στην τσάντα μου και όταν πάω σπίτι μου αρέσει να τρώω λίγο κοτόπουλο ή αυγό», ανέφερε η Χριστίνα Αλούπη.

«Η δίαιτα είναι πάντα εξατομικευμένη,  ο ειδικός μπορεί να στοχεύσει ανάλογα μ το πρόβλημα του καθενός και με τον οργανισμό του. Ένας που κάνει συχνά δίαιτες, ο οργανισμός κολλάει και δεν μπορεί να αποδώσει. Το σπλαχνικό λίπος είναι το χειρότερο γιατί είναι ένας ενδοκρινής αδένας που έχει υψηλό φλεγμονώδες φορτίο. Πάρα πολλοί έρχονται διότι όταν βρίσκουμε μία μέτρια λιπώδη διήθηση, λέμε στον άρρωστο να κάνει εξετάσεις. Αν βρεθούν υψηλές τρανσαμινάσες, τα ηπατικά ένζυμα υψηλά τότε στέλνουμε τον άρρωστο να κάνει και καμπύλη γλυκόζης για να δούμε ένα έχει διαβήτη ή όχι και εκεί φαίνεται πως αν δεν έχει διαβήτη ακόμα, τότε θα είναι στο προστάδιο», υπογράμμισε η κ. Χατζηαγγελάκη.

«Γενικότερα όταν ήμουν 25 ετών άρχισα να δίνω προτεραιότητα στη υγεία, αλλά εκεί που μου έκανε το κλικ μέσα μου ήταν όταν έκανα το πρώτο μου παιδί που ήθελα να είμαι υγιής, να μην με απασχολεί το πώς φαίνομαι, να είμαι υγιής για το παιδί μου, να ζήσω πολλά χρόνια για να είμαι κοντά στο παιδί μου», είπε κλείνοντας η Χριστίνα Αλούπη.

madata.gr
(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)