Έχετε προβλήματα στρες; Υποφέρετε από πονοκεφάλους και άλλα και θα θέλατε ένα παυσίπονο της φύσης; Η απάντηση των γιατρών στα παραπάνω είναι το γέλιο και παρότι σε ορισμένους μπορεί να ακουστεί παράδοξο, οι αποδεδειγμένοι επιστημονικά λόγοι που το υποστηρίζουν είναι πολλοί.

 Διαβάστε τι ακριβώς υποστηρίζουν οι επιστήμονες από την κορυφαία επιστημονική κλινική Mayo.

Βραχυπρόθεσμα οφέλη
Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, το γέλιο ενεργοποιεί τη λειτουργία των οργάνων· το γέλιο βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου με την εισπνοή περισσότερου αέρα, ενεργοποιεί την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες, αυξάνοντας παράλληλα την απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο. 

 Ανακουφίζει από το άγχος· το ζωηρό και δυνατό γέλιο πρώτα φουντώνει και έπειτα κατευνάζει την απόκρισή μας στο άγχος, αυξομείωση που προκαλεί αντίστοιχα και στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το αίσθημα χαλάρωσης.

 Μειώνει την ένταση· το γέλιο συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία και τη χαλάρωση των μυών με αποτέλεσμα την άμβλυνση κάποιων από τα συμπτώματα του άγχους.

Μακροπρόθεσμα οφέλη:
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα· οι αρνητικές σκέψεις πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα προκαλώντας στρες στον οργανισμό, εξασθενίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό. Αντιθέτως, οι θετικές σκέψεις απελευθερώνουν νευροπεπτίδια που καταπολεμούν το στρες και βελτιώνουν την ανοσία του οργανισμού.

Απαλύνει τον πόνο, βοηθώντας τον οργανισμό να παραγάγει τα δικά του «παυσίπονα».

 Αυξάνει το προσωπικό αίσθημα ικανοποίησης, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων καθώς και την κοινωνικοποίηση.

 Βελτιώνει τη διάθεση· ιδίως σε περιπτώσεις ανθρώπων που βιώνουν κατάθλιψη εξαιτίας χρόνιων ασθενειών, το γέλιο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μειώνοντας το άγχος και εντείνοντας το αίσθημα χαρά.

Βάλτε το χιούμορ στη ζωή σας
Αν προβληματίζεστε σχετικά με την αίσθηση του χιούμορ στη ζωή σας, την απουσία ή αδυναμία της και πώς να την εντάξετε ή βελτιώσετε, οι ειδικοί από την κλινική Mayo έχουν και επί τούτω προτάσεις για το πώς να πετύχετε το στόχο σας.

 Από τη συλλογή αντικειμένων, βιβλίων, ταινιών ή οτιδήποτε σας έκανε να γελάσετε μέχρι την καλλιέργεια του αυτοσαρκασμού ή την πρακτική της γιόγκα γέλιου, υπάρχουν απλοί τρόποι να εντάξετε αυτή την ανέξοδη και πολύτιμη φυσική «αντίδραση» στη ζωή σας.

Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με φίλους που σας κάνουν να γελάτε και έπειτα να το ανταποδώσετε με τις δικές αστείες ιστορίες ή ευφυολογήματα. Καλλιεργήστε την αίσθηση του χιούμορ χωρίς όμως να ξεχνάτε τον βασικό κανόνα: μη γελάτε εις βάρος άλλων. Κάποια είδη χιούμορ δεν είναι τα πλέον κατάλληλα. Εντοπίστε τα και αποφύγετέ τα.

 

madata.gr

(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)