Η υπέρταση είναι μια κατάσταση υγείας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων ή/και παραγόντων του τρόπου ζωής.

Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην πιθανότητα κάποιου να αναπτύξει υπέρταση. Αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το βάρος, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα, το άγχος και η διατροφή μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Το νάτριο (αλάτι) είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, όταν αναλογιζόμαστε την υπέρταση. Αν και αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, υπάρχουν και άλλα διατροφικά συστατικά που μπορεί επίσης να επιδεινώσουν αυτήν την κατάσταση υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

Και ίσως να μην ξέρετε ότι τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη είναι το χειρότερο ποτό για την υπέρταση.

Οι πιθανές αρνητικές παρενέργειες που έχουν τα ποτά με καφεΐνη στην αρτηριακή σας πίεση
Τα ροφήματα που καταναλώνετε παίζουν σημαντικό ρόλο στον όγκο του αίματός σας. Βοηθούν στην παροχή του υγρών στο αίμα, έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να μπορούν να διανεμηθούν κατάλληλα σε όλο το σώμα. Ωστόσο, η επίδραση των υγρών που καταναλώνετε υπερβαίνει την επίδρασή τους στον όγκο του αίματος.

Τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά μπορούν να κάνουν το σώμα να απελευθερώσει αδρεναλίνη, οδηγώντας σε αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έως και 400 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης (4 έως 5 φλιτζάνια καφέ) δεν σχετίζονται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ο καθένας έχει διαφορετικό επίπεδο ευαισθησίας στην καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορεί να μην αισθάνεστε διαφορετικά μετά από 4 φλιτζάνια καφέ, ένας άλλος μπορεί να αισθάνεται νιώσει γρήγορο καρδιακό παλμό που σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Υπέρταση: Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα προβληματικά για την αρτηριακή πίεση
Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη μπορεί να κυμαίνεται από 95 έως 200 mg ανά φλιτζάνι, ανάλογα με το είδος καφέ και την μέθοδο παρασκευής. Τα ενεργειακά ποτά, μια άλλη κοινή πηγή καφεΐνης, γενικά περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα προβληματικά για την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να βρείτε ορισμένα ενεργειακά ποτά με περίπου 100 mg καφεΐνης ανά μερίδα, ενώ άλλα έχουν πάνω από 300 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Σίγουρα, ένα ενεργειακό ρόφημα μπορεί να είναι κάτω από το όριο των 400 mg που προτείνει ο FDA, αλλά το να ξεκινάς τη μέρα σου με δυο φλιτζάνια καφέ, να απολαμβάνεις ένα αναψυκτικό με το μεσημεριανό γεύμα και να ενισχύεις την απογευματινή σου ενέργεια με ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα καφεΐνης στο σύνολο της ημέρας.

Τα ενεργειακά ποτά με καφεΐνη είναι το πιο ανησυχητικό ρόφημα για την αρτηριακή πίεση, επειδή τείνουν να είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή καφεΐνης απ’ όλα τα καφεϊνούχα ποτά.

Γενικά
Είναι σημαντικό να συζητήσετε την πρόσληψη καφεΐνης με τον γιατρό σας, καθώς το οικογενειακό ιστορικό υγείας της καρδιάς, οι τρέχουσες ιατρικές καταστάσεις και τα φάρμακα και ο τρόπος ζωής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατανάλωσης καφεΐνης.

Εκτός από τα καφεϊνούχα ποτά, βεβαιωθείτε ότι πίνετε πολλά υγρά χωρίς καφεΐνη για να προωθήσετε την ενυδάτωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα περιλαμβάνουν τακτική άσκηση, επίτευξη και διατήρηση υγιούς βάρους, ελαχιστοποίηση του στρες και παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου (αλάτι).

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 25 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)