Έτοιμη να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, με εντατικότερους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ακόμα και κλείσιμο των συνόρων για ορισμένες χώρες που παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, είναι η κυβέρνηση. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας κυρίως των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας και τις προειδοποιήσεις επιστημόνων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για δεύτευρο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι κυβερνητική τηλεδιάσεψη προκειμένου να συζητηθεί η πορεία διεξαγωγής των ελέγχων στα αεροδρόμια, αλλά και στα χερσαία σύνορα, αλλά και το «Σχέδιο Β» για να παραμείνει η κατάσταση υπό έλεγχο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Σχέδιο Β» θα εφαρμοστεί σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης έξαρσης του κορωνοϊού. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημείο ιδιαίτερης ανησυχίας είναι τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με την οποία τα χερσαία σύνορα της χώρας μας είναι ανοικτά. Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, ομοίως με την ανάλογη απόφαση που ελήφθη προ ημερών για τη Σερβία.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού ‘Εργου Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

 

 

 

 

Πηγή: skai.gr

(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)