Οι περισσότεροι Έλληνες λατρεύουμε τον καφέ χειμώνα-καλοκαίρι. Πολλοί, δε, αδυνατούν να ξεκινήσουν την μέρα τους αν δεν πάρουν ενέργεια από την καφεΐνη.

Τι γίνεται όμως αν έχετε πονοκέφαλο; Βοηθάει η καφεΐνη για να σταματήσει ο πονοκέφαλος;

Η απάντηση είναι… Ναι και όχι. Υπάρχουν στοιχεία ότι λίγη καφεΐνη συμβάλλει στην αποφυγή ορισμένων τύπων πονοκεφάλων. Αλλά πόσο πρέπει να πίνετε;

Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic και ειδικός στον πονοκέφαλο, δρ. Emad Estemalik, εξηγεί ποια είναι η σωστή ποσότητα καφεΐνης και πώς μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα είδη πονοκεφάλου.

Γιατί η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον πονοκέφαλο

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με το πόση είναι μια σωστή ποσότητα καφεΐνης: Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 100 έως 150 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης (που ισοδυναμεί με ένα μικρό φλιτζάνι καφέ) είναι αρκετά για την μείωση και ακόμη και την πρόληψη των πονοκεφάλων.

Και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο:

“Για παράδειγμα, εάν έχετε ημικρανία, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλό σας είναι διασταλμένα (πιο ανοιχτά). Η σωστή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να συσπάσει/περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία, επομένως δρα ως αγγειοσυσταλτικό”, λέει ο δρ. Estemalik.

Μπορεί η καφεΐνη να προκαλέσει πονοκεφάλο;

Ναι, η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

“Εάν λαμβάνετε μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης, τότε μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: να προκαλέσει πονοκέφαλο ή/και να αυξήσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Και δεν είναι μόνο ο καφές, αλλά οποιαδήποτε καφεϊνούχα ροφήματα”, λέει ο ίδιος.

Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίσετε πονοκέφαλο εάν σταματήσετε πλήρως και απότομα την πρόσληψη καφεΐνης ή αν δεν την μειώσετε πολύ καθημερινά:

“Εάν το σώμα σας είναι συνηθισμένο στην καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης και σταματήσετε απότομα , θα νιώσετε κάποια συμπτώματα στέρησης, όπως ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα συμπτώματα συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες”, προσθέτει.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αποφεύγετε την καφεΐνη αργά το απόγευμα ή το βράδυ:

“Η κατανάλωση καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου”.

Η καφεΐνη βοηθά μόνο σε συγκεκριμένους τύπους πονοκεφάλων;

Ναι, λέει ο δρ. Estemalik. Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει με τους πονοκεφάλους τάσης και τους πονοκεφάλους ημικρανίας. Η αγγειοδιαστολή συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των τύπων πονοκεφάλων. Και η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, ενεργώντας ως αγγειοσυσταλτικό.

Αλλά όταν πρόκειται για αθροιστικούς πονοκεφάλους, η καφεΐνη δεν βοηθά. Και αυτό γιατί η παθοφυσιολογία (σωματικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου τάσης) διαφέρει ανάμεσα σε πονοκεφάλους τάσης και τους πονοκεφάλους ημικρανίας.

Επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η καφεΐνη δεν θα βοηθήσει ούτε στον πονοκέφαλο λόγω ρινικής συμφόρησης:

“Η πίεση στους πονοκεφάλους που σχετίζονται με τα ιγμόρεια σημαίνει ότι έχετε μια ανισορροπία πίεσης στους ρινικούς κόλπους. Και αυτό είναι που προκαλεί πολλούς από αυτούς τους πονοκεφάλους και την πίεση στο μέτωπο”, εξηγεί ο δρ. Estemalik.

Πηγή: onmed.gr

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)