Για την πορεία της πανδημίας, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις μίλησαν οι ειδικοί -μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας- κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πανδημία: Έρχεται νέα μετάλλαξη;
Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, τόνισε ότι οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ένας παράγοντας για την εκδήλωση νέων παραλλαγών, ενώ υπάρχουν και περιοχές στον πλανήτη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε πως τα δεδομένα κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό», είπε.

Εμβολιασμοί: Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κ. Λάγιου αποκάλυψε πως θα ληφθεί σχετική απόφαση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κ. Λάγιου, ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό».

Παράλληλα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτική Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για τέταρτη δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τέλος, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων, κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

madata.gr
(Επισκέφθηκε 32 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)