Τεχνητό αίμα το αποκαλούν στη μελέτη τους μια ομάδα ιαπώνων ερευνητών και θα μπορούσε θεωρητικά να μεταγγιστεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως ομάδας αίματος.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα διανύει τις πρώτες της ημέρες, το εργαστηριακό αίμα δοκιμάστηκε σε 10 κουνέλια με ιδιαίτερη επιτυχία. Όλοι ελπίζουν τώρα στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε άνθρωπο, κάτι που θα σημάνει μια μικρή επανάσταση.

Ένα τεχνητό υποκατάστατο αίματος που να μπορεί να τροφοδοτεί όλες τις ομάδες αίματος φαντάζει πανάκεια για τις μεταγγίσεις και τις επείγουσες καταστάσεις, υπερπηδώντας όλα τα συνήθη εμπόδια έλλειψης διαθέσιμων αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 117,4 δισ. μονάδες αίματος μεταγγίζονται ετησίως και δεν είναι μάλιστα αρκετές. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Transfusion», οι ερευνητές μάς λένε πως το τεχνητό τους αίμα μπορεί να επιτελέσει όλες τις βασικές λειτουργίες του βιολογικού αίματος, όπως την αποθήκευση και μεταφορά οξυγόνου.

Ακόμα και τεχνητό υποκατάστατο της αιμοσφαιρίνης έφτιαξαν, κάνοντας τη βασική πρωτεΐνη του αίματος προαιρετική. Το αίμα μεταγγίστηκε σε 10 κουνέλια που υποβλήθηκαν σε τραύμα στο συκώτι ώστε να παρουσιάσουν ακατάσχετη αιμορραγία. Τα 6 από αυτά έζησαν μετά τη μετάγγιση. Τα ίδια ποσοστά δηλαδή που έχει και η μετάγγιση πραγματικού αίματος!

Παρά τους περιορισμούς, είναι μια πολλά υποσχόμενη μελέτη που αν πάρει άδεια για κλινική δοκιμή, «θα μπορούσε να σώσει ζωές ανθρώπων που δεν θα μπορούσαν αλλιώς να σωθούν», όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Manabu Kinoshita…

 

 

 

 

newsbeast

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)