Την ύπαρξη κρούσματος Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, επιβεβαίωσε το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, της οποίας το εργαστήριο είναι Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη διάγνωση της ΑΠΧ. 

H συγκεκριμένη νόσος είναι επικίνδυνη για τα ζώα η οποία μεταδίδεται μόνο σε αυτά και όχι στον άνθρωπο.  

Αναλυτικότερα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια ιογενής νόσος, η οποία προσβάλλει τα οικόσιτα γουρούνια, τα αγριογούρουνα, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειας των συϊδών. 

Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει πολύ υψηλή θνητότητα. Η νόσος είναι ενδημική της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο κύκλος μετάδοσης περιλαμβάνει τα τσιμπούρια του είδους ορνιθόδωρος, τους φακόχοιρους και τους ποταμόχοιρους. Τα τσιμπούρια είναι φορείς της νόσου, χωρίς, όμως, τα ίδια να νοσούν. 

Στην οξεία φάση της ασθένειας από στελέχη υψηλής λοιμογόνου δύναμης, τα γουρούνια αναπτύσσουν υψηλό πυρετό, αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο άλλο αξιόλογο σύμπτωμα τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια χάνουν την όρεξή τους. 

Στα γουρούνια με λευκό δέρμα, τα άκρα γίνονται μπλε-μοβ και αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές αιμορραγίες στα αυτιά και στην κοιλιά. Τα νοσούντα γουρούνια μπορεί να τρέμουν, να έχουν ταχύπνοια, εμετούς και μερικές φορές να βήχουν. Όταν στέκονται όρθια είναι ασταθή. Εντός μερικών ημερών γίνονται κωματώδη και πεθαίνουν. 

Σε ηπιότερες μορφές της ασθένειας, τα γουρούνια χάνουν βάρος και αναπτύσσουν εικόνα πνευμονίας, έλκη στο δέρμα και διογκωμένες αρθρώσεις

Κίνα: Τεράστια καταστροφή

Τον Απρίλιο του 2019 μεγάλη επιδημία πανώλης χτύπησε το ζωικό κεφάλαιο των χοίρων στην Κίνα. O πληθυσμός τους στην Κίνα μειώθηκε τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο ή κατά 130 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με εκτίμηση της Rabobank International. «Είναι σοβαρή υπόθεση. (Οι Κινέζοι) έχουν το ήμισυ του παγκοσμίου πληθυσμού χοίρων και έχουν χάσει το 30% αυτής της παραγωγής», είχει εξηγήσει στους Financial Times η Κριστίν Μακ Κράκεν, αναλύτρια της Rabobank. Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε εκείνη την περίοδο ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος κατά περισσότερο από 70% το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, επειδή εκτιμάται πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει η Κίνα να εξαλείψει την πανώλη των χοίρων.

Βουλγαρία: Θανάτωση 600.000 ζώων

Όμως και σε γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες εμφανίστηκε πρόσφατα η ασθένεια. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο του 2019 η ασθένεια χτύπησε την γειτονική Βουλγαρία και η χώρα έχασε πάνω από 600.000 χοίρους και αγριόχοιρους, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις υπερέβησαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Κρούσματα την ίδια περίοδο αναφέρθηκαν και στην Σερβία. 

Άμεσες ενέργειες

Να σημειωθεί ότι άμεσα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων.

Άμεσα εφαρμόζονται τα εξής: 

•    Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών ζώντων χοίρων.
•    Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών.
•    Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.

Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών υπεύθυνες ορίστηκαν οι οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές.

Επίσης, σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται τα μέλη τόσο του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας όσο και του αντίστοιχου Τοπικού. 

Στις Σέρρες μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Γιώργο Κόμητα και Καθηγητές των Κτηνιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.  

Επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά ότι η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. 

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

Πηγή: skai.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)