Ένοχοι για σωματική βλάβη από αμέλεια κρίθηκαν δύο χειρουργοί, που ξέχασαν χειρουργική βελόνα, μήκους 12,5 εκατοστών στην κοιλιά ασθενούς, η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο γιατροί καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 14 και 11 μηνών αντίστοιχα. Παράλληλα, κατηγορούμενος κατέστη για την ίδια πράξη κι ένας νοσηλευτής- εργαλειοδότης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 7μηνης φυλάκισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γυναίκα, ηλικίας σήμερα 59 ετών, είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2018 σε επέμβαση αφαίρεσης κυστικών μορφωμάτων από ωοθήκη, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Μετά την επέμβαση, όπως είπε, ένιωσε φρικτούς πόνους στην περιοχή του αριστερού νεφρού και στην κοιλιακή χώρα. Ο θεράπων ιατρός τη διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για «φυσιολογικά μετεγχειρητικά συμπτώματα».

Η παθούσα κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τους επόμενους μήνες έπαιρνε ισχυρά αναλγητικά χάπια, μέχρι τον Σεπτέμβριο, που πήγε σε άλλη κλινική και έκανε εξετάσεις.

Υπέστη νεφρική ανεπάρκεια

Από τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έφερε στο σώμα της μία βελόνα από την επέμβαση που είχε κάνει. Οι γιατροί την υπέβαλαν σε δύο επεμβάσεις για να την αφαιρέσει. Ωστόσο, η παρουσία της βελόνας για αρκετούς μήνες στον οργανισμό της, της προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια και μόνιμη βλάβη στην υγεία της.

Κατά την απολογία τους και οι δύο γιατροί αποποιήθηκαν των ευθυνών τους. Μεταξύ άλλων μίλησαν για αστοχία υλικού. Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον θεράποντα γιατρό, ενώ ο δεύτερος γιατρός (με την μικρότερη ποινή) παρέστη στο χειρουργείο ως βοηθός.

Οι ποινές επιβλήθηκαν με τριετή αναστολή. Όλοι άσκησαν έφεση και τους άφησαν ελεύθερους.

Πηγή: protothema.gr

(Επισκέφθηκε 5 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)