Συμβαίνει συχνά και σε πολλούς: Νιώθεις πιο νέα ή πιο μεγάλη από την πραγματική σου ηλικία. Και σύμφωνα με την επιστήμη, σε αυτή την αίσθηση, σημαντικό ρόλο παίζει η υγεία του εγκεφάλου.

Όταν πρόκειται για τον εγκέφαλό μας, η επιστήμη δείχνει ότι αυτή η ηλικιακή αποσύνδεση είναι πραγματική. Ο εγκέφαλός μας μπορεί ουσιαστικά να γεράσει με διαφορετικό ρυθμό από τη βιολογική μας ηλικία. Ανάλογα με την υγεία, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά σου, μπορεί να είσαι πολύ νεότερή ή μεγαλύτερη, σε εγκεφαλικά χρόνια από ό,τι φαντάζεσαι. Πώς μπορείς να καταλάβεις λοιπόν εάν ο εγκέφαλός σου γερνάει πριν από την ώρα του; Τα παρακάτω σημάδια μπορούν να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις την πραγματική ηλικία του εγκεφάλου σου.

Η επιστήμη έχει εξετάσει μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι εγκέφαλός μας, μπορεί να γερνάει πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε.

Είσαι κυνικός άνθρωπος
Φινλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν μια συναρπαστική μελέτη στην οποία διαπίστωσαν ότι οι πολύ κυνικοί ηλικιωμένοι, όχι μόνο έχουν υψηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης, αλλά και τείνουν να πεθαίνουν σε μικρότερη ηλικία. Γιατί; Το αρνητικό άγχος θα μπορούσε να είναι σε αυτή την περίπτωση ο ένοχος. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, έχει μια πολύ ανθυγιεινή επίδραση στον εγκέφαλο και εμποδίζει να σκεφτόμαστε καθαρά. Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις την κοσμοθεωρία σου, στο πιο αισιόδοξο;

Η προσοχή σου διασπάται συνέχεια
Όλοι αντιμετωπίζουμε στιγμές, που είναι πραγματικά δύσκολο να συγκεντρωθούμε. Ωστόσο, εάν θεωρείς ότι δυσκολεύεσαι συνέχεια να συγκεντρωθείς και να εστιάσεις την προσοχή σου σε μία δραστηριότητα, ίσως πρέπει να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή. Μια ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι η εύκολη διάσπαση προσοχής είναι σημάδι γνωστικής γήρανσης. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο ήδη από την ηλικία των 30 ετών και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της ενδεχόμενης νόσου του Αλτσχάιμερ. Σταυρόλεξα, βιβλία, sudoku, παζλ και άλλα γνωστικά παιδιά, είναι οι απόλυτοι σύμμαχοί σου.

Οι φίλοι σου λένε πως ξεχνάς πράγματα
Το να ξεχνάς μία φορά στο τόσο ένα ραντεβού που είχες με τις φίλες σου, είναι φυσιολογικό. Το να ξεχνάς κάθε φορά που κανονίζετε να κάνετε κάτι μαζί, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Εάν τα αγαπημένα πρόσωπα στη ζωή σου, αναφέρουν ότι η συμπεριφορά σου, φαίνεται διαφορετική, φρόντισε να λάβεις σοβαρά υπόψη τα σχόλιά τους. Πολλοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, συνήθως δεν τα αναγνωρίζουν καν. Είναι πεπεισμένοι ότι δεν συμβαίνει τίποτα κακό, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί όντως να συμβαίνει κάτι. Ένα πολύ σημαντικό σημάδι λοιπόν που πρέπει να προσέξεις, είναι αυτό που σου λένε οι φίλοι και η οικογένειά σου. Έχουν παρατηρήσει ότι αντιμετωπίζεις προβλήματα μνήμης; Αν ναι, άκουσε τους και αναζήτησε μια επαγγελματική γνώμη.

Είσαι κουρασμένη κατά τη διάρκεια της μέρας
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό σημάδι, που μαρτυρά ότι ο εγκέφαλός σου γερνάει γρήγορα, είναι το συνεχές αίσθημα κόπωσης. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σου δεν παίρνει, την κατάλληλη επανορθωτική ξεκούραση «καθαρισμού» που χρειάζεται τη νύχτα, αλλά μπορεί να προκαλέσει άμεσες, φυσικές, εγκεφαλικές αλλαγές, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση. Ο ύπνος είναι ένας πραγματικά σημαντικός προστάτης του εγκεφάλου.

Η επιστημονική έρευνα, έχει δείξει ότι η άπνοια ύπνου μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τον ιππόκαμπο, ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη μάθηση και τη μνήμη, μικρότερο. Η υπνική άπνοια προκαλεί έλλειψη οξυγόνου, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο. Η καλύτερη, πιο απλή φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου σου; Eπτάμισι έως οκτώ ώρες ποιοτικού, βραδινού ύπνου.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 14 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)