Σε αναστολή καθηκόντων μπαίνουν από σήμερα όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, και μέχρι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Όσοι βγαίνουν σε αναστολή θα πρέπει να επιστρέψουν την προκαταβολή του μισθού τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Από σήμερα, όσοι βγουν σε αναστολή, δεν πληρώνονται και δεν έχουν ασφαλιστικές εισφορές.

Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή τους, αυτή θα μπορεί να γίνει 14 ημέρες αφού κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, χωρίς ωστόσο να λάβουν αναδρομικά το μισθό τους για το διάστημα που δε θα ασκούν τα καθήκοντά τους.

Σημειώνεται, ότι ακόμα και αν κάποιος εμβολιαστεί ώστε να επιστρέψει στη θέση του, είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει στη θέση που είχε πριν βγει σε αναστολή.

Αύξηση εμβολιασμών

Tην τελευταία στιγμή έσπευσαν πολλοί εργαζόμενοι να εμβολιασθούν, οι οποίοι προφανώς δεν ήθελαν να μπουν σε αναστολή και να χάσουν το εισόδημά τους. Παρ’ αυτά ο αριθμός των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλός και πλησιάζει ακόμη και τις 10.000 σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός αφού αλλάζει καθημερινά ο αριθμός όσων εμβολιάζονται και αναμένεται να είναι γνωστό με ακρίβεια σε περίπου 5 μέρες. 

Απαλλαγή λόγω ασθένειας

Εξάλλου είναι σε εκκρεμότητα ακόμη και η εξέταση όλων των αιτημάτων εργαζομένων που είχαν δηλώσει ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια και δεν μπορούν να εμβολιασθούν. 

Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση έχουν ορισθεί τριμελείς επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οι οποίες εξετάζουν όλα τα αιτήματα πριν αποφανθούν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποιοι μπορούν να εξαιρεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ελάχιστα αιτήματα έχουν εγκριθεί και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα χρειασθεί να ακολουθήσουν το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνεπώς δεν θα βγουν και σε αναστολή χωρίς αποδοχές.

Πάνω από το 85% με 90% των αιτημάτων για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας, έχουν απορριφθεί στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδικότερα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κατατέθηκαν 616 αιτήματα από εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

Μέχρι στιγμής έχουν εξετασθεί τα 400 από τα 616 αιτήματα και από αυτά το 85% έχει απορριφθεί από την τριμελή επιτροπή. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξετασθούν λεπτομερώς και τα υπόλοιπα αιτήματα με τα στοιχεία για ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι εργαζόμενοι που δεν εμβολιάζονται.

Να σημειωθεί ότι στην 1η ΥΠΕ υπάρχουν δύο τριμελείς επιτροπές, μία για τα νοσοκομεία και μία για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Από την άλλη στην 2η ΥΠΕ, Πειραιώς & Αιγαίου που περιλαμβάνει και όλες τις Μονάδες Υγείας των νησιών, κατατέθηκαν συνολικά 450 αιτήσεις για απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω ασθένειας. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί τα αιτήματα μόνο 6 εργαζομένων οι οποίοι δεν θα χρειασθεί να εμβολιαστούν λόγω της πάθησής τους.

Αναμένεται να εξετασθούν άλλες 44 αιτήσεις που εκκρεμούν, ενώ άλλες 37 θα επανεξεταστούν με τη συμβολή κι άλλων ειδικών επιστημόνων.

Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Έντονες αντιδράσεις & κινητοποιήσεις

8.000 με 10.000 υγειονομικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, θα απουσιάζουν από τις θέσεις τους, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής στη Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ για μήνα Αύγουστο είναι πρωτόγνωρη.

Πού θα υπάρξουν τα περισσότερα κενά
Η ομοσπονδία των υγειονομικών προειδοποιεί ότι πολλά κενά θα υπάρξουν σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την Αχαΐα, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Λέσβου κ.ά., μιας και το σύστημα υγείας ήδη υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Λέσβου, που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική, με τα προβλήματα που μια τέτοια αντικατάσταση έχει, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών με τις αναστολές των άλλων εργαζομένων.

Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και στην Πάτρα, καθώς 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υποσκάπτει την ασφαλή λειτουργία τους από την επόμενη μέρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών – Επικουρικό προσωπικό, μετακινήσεις, σύμπραξη με ιδιωτικό τομέα
Η κυβέρνηση από τη μεριά της διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι ανακοίνωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναστολή των αδειών όλων των υγειονομικών από 1η Σεπτέμβρη δείχνει ότι θα υπάρξουν κενά στη λειτουργία που καλείται να αντιμετωπίσει. Το γεγονός της αναστολής αδειών και για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς που από την αρχή της πανδημίας δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους εργαζομένους που μιλούν για τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά, μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, που όπως ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις.

Ωστόσο, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρόσληψης ανοίγει σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης του προσωπικού στα νοσοκομεία θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα που τα κενά θα υπάρχουν. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ανησυχία για το πόσοι θα είναι αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν για λίγους μήνες στο ΕΣΥ τη στιγμή που φουντώνει ο πόλεμος με την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, πέρα από το ότι αποτελεί κόκκινο πανί για τα συνδικάτα στον χώρο της υγείας αλλά και για την αντιπολίτευση – που κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ -, ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα λειτουργήσει αυτή η σύμπραξη, εάν έχει συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας και με ποιους όρους, και – το κυριότερο – εάν μπορεί αυτή η συνεργασία να ισχύσει αποτελεσματικά από σήμερα που θα υπάρξουν τα κενά.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα – Δεν υποβάλουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε οι εμβολιασμένοι
Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Προειδοποιούν ότι δε θα αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να βγει σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους (σ.σ. εμβολιασμού), τονίζοντας ότι «απειλές διοικητών, ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα και συνάδελφοι που έχουν εμβολιαστεί αν δεν το καταθέσουν, θα πέσουν στο κενό».

Και η ΠΟΕΔΗΝ έχει πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία καλώντας τους εμβολιασμένους εργαζόμενους να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους προκειμένου να μην περάσει ο διαχωρισμός, και να μην επιτρέψουν τις διαθεσιμότητες.

Σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οργανώνονται συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις πύλες των νοσοκομείων στις 7πμ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει ότι «με την πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για συνάδελφο σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ την επόμενη ημέρα προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00».

«Θέλουμε περισσότερη ενημέρωση για το εμβόλιο»
Η κάμερα του Mega βρέθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου στις 7 θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω νοσοκομείο περίπου 150 υγειονομικοί είναι ανεμβολίαστοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμβόλιο είναι ένα από τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκφοβισμού και ως μέσο για να εκδιωχθούν κάποιοι συνάδελφοι. Πρέπει να υπάρξει μια ολόπλευρη ενημέρωση, και στους υγειονομικούς, για το εμβόλιο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόσληψη στα νοσοκομεία, και τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα», σχολίασε η κ. Γεωργία Φίλιππα, γιατρός στο Γεννηματά.

«Οι συνάδελφοι που είναι ενημερωμένοι για το εμβόλιο, προφανώς και θέλουν να το κάνουν. Αυτοί που δεν είναι ενημερωμένοι έχουν αμφιβολίες. Πρέπει γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου. Οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά και μεταδίδουν τη νόσο. Άρα και ως εμβολιασμένος πρέπει να παίρνεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Κάτι αντίστοιχο θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει και για τους μη εμβολιασμένους συναδέλφους, δηλαδή να εργάζονται με όλα τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε η ίδια.

Αντίστοιχη κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7 αναμένεται να ξεκινήσει η διαμαρτυρία των υγειονομικών, κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή.

madata.gr

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)