Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται αγκαλιά με τον σκύλο τους και δεν το κρύβουν. Άλλοι πάλι απεχθάνονται και μόνο την ιδέα. Έρευνες δείχνουν ότι τονα κοιμάστε αγκαλιά με τον σκύλο σας μπορεί να έχει κάποιες θετικές επιδράσεις στην υγεία σας, αλλά έχει και κάποια κακά.

Όσο κι αν αγαπάμε τα σκυλιά μας, το αν θα τους επιτρέψουμε να κοιμηθούν μαζί μας αποτελεί προσωπική υπόθεση. Οι ειδικοί από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ύπνου με έδρα την Ουάσιγκτον δημιούργησαν έναν κατάλογο με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, για να σας βοηθήσουν να πάρετε την απόφαση που θα ταιριάζει στη δικιά σας ιδιοσυγκρασία.

Ασφάλεια και άνεση 

Ένας σκύλος για συντροφιά κάτω από τα σκεπάσματα μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας όταν κοιμόμαστε. Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές ρώτησαν 962 Αμερικανίδες – οι μισές από τις οποίες μοιράζονταν το κρεβάτι τους με έναν σκύλο – σχετικά με τα συναισθήματα που τους προκαλούσε αυτή η συνύπαρξη.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που αγκάλιαζαν το σκύλο τους ένιωθαν πιο προστατευμένες, σε σύγκριση με εκείνες που κοιμόντουσαν με μια γάτα, τον σύντροφό τους ή και μόνες τους.

Ρύθμιση του άγχους 

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν διερευνήσει τα οφέλη στη μείωση του στρες από την αγκαλιά και το χάδι σε ένα κατοικίδιο, καθώς μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αν και λίγες έχουν εξετάσει εάν αυτά τα οφέλη μεταφέρονται και στην κρεβατοκάμαρα, οι ειδικοί του Ιδρύματος Ύπνου το θεωρούν πιθανό, καθώς ο ύπνος με τα σκυλιά περιλαμβάνει την άμεση σωματική επαφή.

Μια μελέτη από το 2017 εξέτασε 10 γυναίκες ιδιοκτήτριες σκύλων που αλληλεπιδρούσαν με τα λαμπραντόρ τους για μια ώρα, με δείγματα αίματος να λαμβάνονται πριν και μετά. Διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά την αλληλεπίδραση.

Σε μια άλλη μελέτη της ίδιας χρονιάς που συμμετείχαν 101 παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσα συνυπήρχαν με το σκύλο είχαν πιο ομαλή αντίδραση στο στρες, σε σύγκριση με τα παιδιά που ήταν μόνα τους ή με τους γονείς τους για τις ανάγκες της μελέτης.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό

Όταν ξαπλώνουμε με το αγαπημένο μας κατοικίδιο, ερχόμαστε σε επαφή με πλήθος μικροβίων. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ιδρύματος Ύπνου μπορεί να ωφελήσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα – ειδικά σε νεαρή ηλικία.

Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση 

Βασισμένοι και παλαιότερες μελέτες που έχουν συσχετίσει τη συνύπαρξη με ένα σκύλο με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, οι επιστήμονες προτείνουν ότι και μόνο το άγγιγμα στο σκύλο πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να συμβάλλει στην ελάττωση της αρτηριακής του πίεσης.

Ευάλωτοι σε αλλεργίες 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο ύπνος με έναν σκύλο αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. Επιπλέον, τα ζώα θα μπορούσαν να μεταφέρουν αλλεργιογόνα, όπως γύρη, στο υπνοδωμάτιο με το τρίχωμά τους, προκαλώντας και πάλι αλλεργική αντίδραση στους ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα κατά τη βρεφική ηλικία μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης κάποιας αλλεργίας σε αυτά, η έρευνα αναδεικνύει ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μπορεί να πυροδοτήσει την αλλεργία.

Ακανόνιστος ύπνος 

Όση ασφάλεια κι αν νιώθουμε αγκαλιά στο κρεβάτι με το κατοικίδιό μας, μερικές φορές θα μπορούσαν να διαταράξουν τον ύπνο μας. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει άλλωστε ότι αποτελεί μια πραγματικότητα. Αυτό που συμπέραναν οι ειδικοί είναι πως εάν το κρεβατάκι του σκύλου βρίσκεται μέσα στην κρεβατοκάμαρα, δεν επηρεάζεται ο ύπνος σε μεγάλο βαθμό.

πηγή: ygeiamou.gr

 
(Επισκέφθηκε 35 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)