Δέκα λόγοι για να την αγαπήσετε περισσότερο

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα είναι από τα γλυκά που έχει διχάσει περισσότερο.

Από τη μία είναι συνδεδεμένη με μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, όπως η πρόκληση βλαβών στα δόντια (τερηδόνα) και η εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο. Επίσης, έχει συνδεθεί με την αύξηση του βάρους, λόγω των υψηλών θερμίδων, που περιέχει. Αν και σε αυτήν την περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν τη μαύρη σοκολάτα, που περιέχει λιγότερες θερμίδες.

Κι εννοείται σε μικρές ποσότητες και όχι σε καθημερινή βάση (συστήνουν 1 με 2 μικρές σοκολάτες, την εβδομάδα). Ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που δηλώνουν «εθισμένοι» στη σοκολάτα. Και αυτή είναι ακόμη μία αρνητική συνέπεια, καθώς θεωρείται ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό και εθισμό, με πιο επιρρεπείς στην κατανάλωσή της τις γυναίκες. Επίσης, η συχνή κατανάλωση της σοκολάτας έχει συνδεθεί και με την πρόκληση ημικρανιών.

Από την άλλη, κι επιστημονικά αποδεδειγμένα, η σοκολάτα προσφέρει μία σειρά από οφέλη στον οργανισμό. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει, επίσης και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Και το κυριότερο, συγκαταλέγεται στις λίστες με τις τροφές, που καταπολεμούν το άγχος.

Οι λάτρεις της σοκολάτας, μάλλον, δεν θα θέλετε κάποιον λόγο για να την αγαπήσετε περισσότερο. Αν, όμως, κάθε φορά που την τρώτε, νιώθετε τύψεις, τότε οι παρακάτω πληροφορίες, θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα:

  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες.
  • Καναδοί επιστήμονες, σε σχετική μελέτη, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με εκείνους, που δεν κατανάλωναν.
  • Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, η σοκολάτα έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Μία ή δύο μερίδες μαύρης σοκολάτας κάθε εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά το 1/3.
  • Σύμφωνα με άλλη μελέτη, η κατανάλωση 30 γραμμαρίων σοκολάτας καθημερινά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hull στη Βρετανία διαπίστωσαν μετά από σχετική έρευνα, πως η σοκολάτα είναι η καλύτερη θεραπεία για τον βήχα. Κι αυτό διότι, η θεοβρωμίνη, που εντοπίζεται στο κακάο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του βήχα.
  • Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να συνδέεται με τη βελτίωση της όρασης.
  • Η σοκολάτα είναι καλή πηγή σιδήρου. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα 70% κακάο) περιέχει 17.4mg σίδηρο ανά 100γρ (97% RDA), ενώ η γλυκιά σοκολάτα γάλακτος δίνει 2.4mg ανά 100γρ (13% RDA).
  • Κάνει καλό στην επιδερμίδα. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, που μπορούν να προστατεύσουν την επιδερμίδα από τη ζημία από τον ήλιο.
  • Η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που υπάρχει και στη μαύρη σοκολάτα, φαίνεται να επιβραδύνει τη συσσώρευση στον εγκέφαλο του βήτα αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που παίζει ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτική, γι’ αυτό και μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της κόπωσης. Έτσι, δυο με τρία κομμάτια μαύρης σοκολάτας αρκούν για να ανεβεί η διάθεσή σας.

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)