Συστάσεις από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Τι να προσέχετε σε κάθε παιχνίδι. Πότε είναι επικίνδυνα. Ειδικές συμβουλές για τα ηλεκτρικά παιχνίδια.

Οι περιορισμοί που έχει φέρει ο κορωνοϊός στη ζωή μας σημαίνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές, κυρίως όσον αφορά τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Οι αγορές αυτές απαιτούν την προσοχή μας, όχι μόνο για να μην πέσουμε θύμα απάτης, αλλά και για την ασφάλειά μας. Ειδικά όταν το θέμα είναι τα παιχνίδια για τα παιδιά, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του όμως δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες που ακολουθούμε όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των παιχνιδιών είναι:

Ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα χαρακτήρας των παιδιών

Η ασφάλεια των παιχνιδιών

Αντίστοιχα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν να τα προμηθευόμαστε από αξιόπιστη πηγή. Να διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις πριν τα δώσετε στα παιδιά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των παιδιών.

Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τονίζει το ΚΕΠΚΑ. Η νομοθεσία καθορίζει τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας που πρέπει να πληρούν όλα τα παιχνίδια, για να μπορούν να διατίθενται στην αγορά. Να λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι:

Κάθε παιχνίδι και άλλη προδιαγραφή

Τα παιχνίδια και τα επιμέρους μέρη και στηρίγματά τους πρέπει να είναι ανθεκτικά. Δεν πρέπει να σπάζουν, να παραμορφώνονται και να τραυματίζουν τα παιδιά.

Οι ακμές, οι προεξοχές, τα σχοινιά, τα καλώδια και τα στηρίγματα δεν πρέπει να τραυματίζουν το παιδί. Δεν πρέπει, π.χ., να είναι αιχμηρά.

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να ενέχουν κίνδυνο στραγγαλισμού ή πνιγμού. Δηλαδή δεν πρέπει να διαθέτουν αποσπώμενα μακριά κορδόνια ή κομμάτια μικρότερα των 45 εκατοστών.

Η συσκευασία των παιχνιδιών ή τα μέρη αυτής δεν πρέπει να παρουσιάζουν κίνδυνο ασφυξίας. Οι διαστάσεις και το σχήμα τους πρέπει να είναι τέτοια, που να μη χωρούν στο στόμα και να μην εγκλωβίζονται σε αυτό.

Τα παιχνίδια νερού πρέπει να εξασφαλίζουν πλευστότητα και στήριξη.

Τα παιδικά αντίσκηνα (σκηνές) πρέπει να έχουν έξοδο που να ανοίγει εύκολα από μέσα.

Τα παιχνίδια με δυνατότητα κίνησης πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό φρένων. Ο μηχανισμός πρέπει να επιτρέπει το σταμάτημα χωρίς κίνδυνο εκτίναξης.

Τα παιχνίδια που εκτοξεύονται (βέλη, μπαλάκια κ.λπ.) δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμό του χρήστη ή άλλου ατόμου.

Εγκαύματα και μολύνσεις

Σε καμία επιφάνεια παιχνιδιού στην οποία έχει πρόσβαση το παιδί δεν πρέπει να αναπτύσσονται θερμοκρασίες ικανές να προκαλέσουν έγκαυμα.

Τα παιχνίδια δραστηριοτήτων δεν πρέπει να συνθλίβουν ή να παγιδεύουν μέρη του σώματος ή ρούχα των παιδιών. Πρέπει επίσης να περιορίζουν τον κίνδυνο πτώσης, πρόσκρουσης και πνιγμού. Απαραίτητο είναι ακόμα να αντέχουν βάρος ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που τα χρησιμοποιούν.

Οι θόρυβοι των παιχνιδιών δεν πρέπει να βλάπτουν την ακοή των παιδιών.

Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις σωστές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λοιμώξεων, ασθενειών και μολύνσεων. Ειδικά τα πάνινα ή λούτρινα, που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, πρέπει να μπορούν να πλένονται (εκτός εάν περιέχουν μηχανισμό).

Παιχνίδια με υγρά, αέρια, χημικά

Τα υγρά και τα αέρια που περιέχονται στα παιχνίδια δεν πρέπει να αναπτύσσουν θερμοκρασίες ή πιέσεις τέτοιες που να δημιουργούν διαρροές και να προκαλούν εγκαύματα ή τραυματισμούς.

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να καίγονται αμέσως μόλις εκτεθούν σε φλόγα. Δεν πρέπει επίσης να είναι εύφλεκτα ούτε εκρηκτικά. Σε περίπτωση που αναφλεγούν, δεν πρέπει να διαδίδουν τη φλόγα γρήγορα και να καίγονται γρήγορα.

Τα χημικά παιχνίδια δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες ή μείγματα που όταν αναμειχθούν μεταξύ τους ή με άλλες ουσίες μπορεί να εκραγούν ή να δημιουργήσουν εκρηκτικά μείγματα αερίων ή ατμών.

Τα τμήματα των παιχνιδιών που είναι προσβάσιμα στα παιδιά, δεν πρέπει να περιέχουν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. χημικές ουσίες που έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή

Δεν πρέπει να περιέχουν καμία από τις χημικές ουσίες που η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει.

Τα οσφρητικά παιχνίδια, τα σετ καλλυντικών και τα παιχνίδια γεύσεων που περιέχουν αρωματικές ουσίες, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από παιδιά κάτω των 3 ετών.

Τα παιχνίδια δεν πρέπει να παρουσιάσουν κανένα κίνδυνο τραυματισμού δέρματος ή ματιών από λέιζερ ή άλλες ακτινοβολίες.

Τα ηλεκτρικά παιχνίδια

Τα ηλεκτρικά παιχνίδια επίσης πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Το ΚΕΠΚΑ αναφέρει τις εξής:

Πρέπει να λειτουργούν με τάση μικρότερη των 24 V. Πρέπει επίσης να λειτουργούν με συνεχές ρεύμα ή με το ισοδύναμό του εναλλασσόμενο.

Τα καλώδια και τα μέρη τους που έρχονται σε επαφή με πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να είναι καλά μονωμένα.

Δεν πρέπει να ανεβάζουν θερμοκρασίες που να προκαλούν εγκαύματα. Πρέπει επίσης να παρέχουν προστασία από κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πρέπει να κατασκευάζονται με τρόπο, ώστε να περιορίζονται τυχόν ακτινοβολίες (π.χ. ηλεκτρομαγνητικές) από τη χρήση τους.

Όσα διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια, ακόμη και αν παρουσιάσει βλάβη το σύστημα ελέγχου.

 

https://www.iatropedia.gr

(Επισκέφθηκε 10 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)