Τα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του McMaster University του Καναδά, που ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 380.000 ασθενείς και 17 παλαιότερες μελέτες, κόβουν χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών -των πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων παγκοσμίως- συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 33% και συστήνουν τη διακοπή της λήψης τους από όσους τα λαμβάνουν, την ώρα που οι ψυχίατροι υπερασπίζονται σθεναρά την ασφάλειά τους.

«Ολα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες που δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι σωτήρια, καθώς μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους καταθλιπτικούς ασθενείς» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων της Βρετανίας. Οι υπερασπιστές των αντικαταθλιπτικών επισημαίνουν ακόμη ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν θεραπεύουν μόνο την κατάθλιψη αλλά και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, όπως τον χρόνιο πόνο και την αϋπνία, που έχουν επίσης συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η αρχική μελέτη είχε διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά αυξάνεται κατά 9% – ποσοστό που δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό. Η ομάδα των Καναδών ερευνητών σκέφτηκε όμως να αφαιρέσει από το δείγμα τους πάσχοντες με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με την αφαίρεση των καρδιοπαθών από το δείγμα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου σε όσους λάμβαναν αντικαταθλιπτικά εκτινάχθηκε στο 33%! Την ώρα που η συνταγογράφηση των αντικαταθλιπτικών βαίνει διαρκώς αυξανόμενη σε παγκόσμιο επίπεδο, το συγκεκριμένο εύρημα ισοδυναμεί με βόμβα δημόσιας υγείας!

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα αντικαταθλιπτικά επιδρούν στην απορρόφηση από τον εγκέφαλο της σεροτονίνης, των ντοπαμινών και άλλων χημικών ουσιών που σχετίζονται με τη διάθεση. Επειδή όμως και άλλα ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, των πνευμόνων και του ήπατος, χρησιμοποιούν αυτές τις ουσίες, τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν αναπόφευκτα τη λειτουργία και αυτών των οργάνων.

madata.gr

(Επισκέφθηκε 12 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)