Όλοι έχουμε εκείνες τις στιγμές στη ζωή μας που νιώθουμε σαν να γυρίζουμε γύρω από την ουρά μας. Τρέχουμε αλλά δεν πηγαίνουμε πουθενά.
Μπορεί να έχετε χάσει την πυξίδα στην ζωή σας και να μην το συνειδητοποιείτε. Ίσως ξέρετε ότι έχετε χαθεί αλλά διστάζετε να το παραδεχτείτε.

Σε τελική ανάλυση, η αποδοχή και η παραδοχή ότι είμαστε εκτός τροχιάς μπορεί να είναι κάτι δύσκολο. Μπορεί να νιώθετε ενοχές επειδή δεν βρίσκεστε στη σωστή πορεία όπως όλοι οι άλλοι.

Ta 7 σημάδια που δείχνουν ότι νιώθετε χαμένοι στην ζωή σας αλλά είστε πολύ πεισματάρηδες ή φοβισμένοι για να το παραδεχτείτε

Αμφισβητείτε συνεχώς τις επιλογές σας
Νιώθετε ανικανοποίητοι
Αποφεύγετε τα συναισθήματα σας
Βιώνετε συχνές κρίσεις άγχους ή κατάθλιψης
Έχετε χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Αισθάνεστε αποκομμένοι από τους ανθρώπους γύρω σας
Θέλετε αλλαγή αλλά δεν κάνετε τίποτα

Αμφισβητείτε συνεχώς τις επιλογές σας
Μένετε ξύπνιοι την νύχτα και σκέφτεστε τις αποφάσεις που έχετε πάρει κατά την διάρκεια της ημέρας, της εβδομάδας ή ακόμα και πριν από χρόνια; Αν δεν είχα εγκαταλείψει το πτυχίο Καλών Τεχνών, θα ήμουν πιο ευτυχισμένος; Αν είχα περάσει περισσότερο χρόνο με τους γονείς μου, δεν θα ένιωθα τόσο μόνος; Όλοι κάνουμε υποθέσεις μερικές φορές. Είναι φυσικό. Αλλά, αν αυτό γίνεται τακτικά και σας κρατά ξύπνιους τότε μπορεί να είναι σημάδι ότι αισθάνεστε λίγο χαμένοι.

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η συνεχής αμφιβολία για τον εαυτό μας είναι συχνά ένα σύμπτωμα ότι αισθανόμαστε πώς έχουμε χάσει την κατεύθυνση στη ζωή. Επίσης είναι εξαιρετικά επιζήμια για την ευημερία ενός ατόμου το συνεχιζόμενο ερώτημα «τι θα γινόταν αν…».

Είναι φυσιολογικό κάποιες στιγμές να αμφισβητείτε τις επιλογές σας. Δείχνει στην πραγματικότητα αυτογνωσία και επιθυμία για ανάπτυξη. Αλλά όταν γίνεται ένα εμμονικό μοτίβο σκέψης, μπορεί να είναι καιρός να σταματήσετε και να επαναξιολογήσετε πού βαδίζετε στη ζωή.

Νιώθετε ανικανοποίητοι
Τα πάντα χρειάζονται μέτρο στην ζωή. Ωστόσο εσείς φαίνεται να το έχετε ξεχάσει. Μπορεί να φάτε σακούλες με μπισκότα να κερδίσετε το λαχείο ή να σας αγαπούν έντονα αλλά εσείς πάλι να αισθάνεστε δυστυχείς και κουρασμένοι.

Η ψυχολογία μας λέει ότι αυτή η αίσθηση δυσαρέσκειας είναι συχνά ένα σημάδι ότι αισθάνεστε χαμένοι στη ζωή. Είναι σαν να κάνετε κινήσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν ασχολείστε με κάτι αφού δεν σας κινητοποιεί. Βλέπετε την ζωή να σας προσπερνά.

Δεν ζείτε απλώς υπάρχετε. Αυτή η δυσαρέσκεια δεν είναι απαραίτητα ότι θέλετε περισσότερα. Έχει να κάνει με το να νιώθετε αποκομμένοι από αυτό που κάνετε, σαν να μην είναι πραγματικά σημαντικό ή ικανοποιητικό για εσάς.

Αποφεύγετε τα συναισθήματα σας
Ένα σκοτεινό σύννεφο άγχους έχει εγκατασταθεί πάνω από το κεφάλι σας, αλλά δεν το παραδέχεστε σε κανέναν. Στην πραγματικότητα, ξοδεύετε τον ελεύθερο χρόνο σας προσπαθώντας να πνίξετε τις σκέψεις σας. Βλέπετε τηλεόραση, ακούτε ένα podcast ή ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ψυχολογία, αυτό αναφέρεται συχνά ως συναισθηματική αποφυγή ή μούδιασμα. Σημαίνει ότι συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθείτε να διώξετε τα άβολα συναισθήματα ή αρνείστε να τα αναγνωρίσετε και γι’ αυτό βρίσκετε οποιαδήποτε μέθοδο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε αυτές τις ενοχλητικές σκέψεις.

Είναι φυσικό να θέλετε να αποφύγετε τον πόνο ή την ταλαιπωρία. Αλλά αν αποφεύγετε συνεχώς τα συναισθήματά σας αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είστε λίγο χαμένοι στη ζωή. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να προσπαθεί συνεχώς να ξεφύγει από τα συναισθήματα αντί να τα αντιμετωπίσετε, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω. Χρειάζεται να είστε ειλικρινείς τουλάχιστον με τον εαυτό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.

Βιώνετε συχνές κρίσεις άγχους ή κατάθλιψης
Οι ψυχολόγοι προτείνουν ότι τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης που έχουν διάρκεια μπορεί να υποδηλώνουν ότι αισθάνεστε χαμένοι στη ζωή. Μπορεί να αισθάνεστε κολλημένοι σε καταστάσεις και να μην είστε σίγουροι για το πώς να προχωρήσετε ή να αισθάνεστε απογοητευμένοι με την πορεία που ακολουθείτε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι εντάξει να αναζητάτε βοήθεια σε τέτοιες καταστάσεις. Εάν νιώθετε επίμονα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί να σας δώσει πολύτιμα εργαλεία και στρατηγικές για να σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε σε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και να βρείτε το δρόμο σας.

Έχετε χαμηλά επίπεδα κινήτρων
Εάν δυσκολεύεστε ολοένα και περισσότερο να συγκεντρώσετε την ενέργεια ή να βρείτε το κίνητρο για να κάνετε τα πράγματα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεστε χαμένοι. Η έλλειψη κινήτρων συχνά πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη αίσθηση κατεύθυνσης ή σκοπού στη ζωή.

Όταν αισθανόμαστε χαμένοι μπερδευόμαστε και δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Το να μην ξέρετε καν σε ποια κατεύθυνση να κινηθείτε κάνει την εξέλιξη ακόμα πιο δύσκολη. Έτσι, αν έχετε επίσης παρατηρήσει ότι η ενέργεια και ο ενθουσιασμός σας για να κάνετε οτιδήποτε έχει μειωθεί ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε τι προκαλεί αυτήν την κατάσταση.

Αισθάνεστε αποκομμένοι από τους ανθρώπους γύρω σας
Αυτό που είναι πιο λυπηρό είναι ότι το αίσθημα απώλειας σε άλλους τομείς της ζωής μπορεί να εισχωρήσει στην κοινωνική ζωή και τις σχέσεις σας. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι το να νιώθετε αποσύνδεση από τους ανθρώπους –ακόμη και με αυτούς που είστε κοντά– είναι συχνά σημάδι ότι νιώθετε χαμένος στη ζωή. Μπορεί να παλεύετε με τα δικά σας θέματα και τα συναισθήματά σας και γι’ αυτό να μην μπορείτε να συνδεθείτε με τους άλλους.

Εάν αισθάνεστε όλο και πιο απομονωμένοι ή αποκομμένοι από άλλους ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε βαθύτερα ζητήματα. Προσπαθήστε λοιπόν να αποδεχτείτε ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Αντίθετα, είναι ένα μήνυμα ότι είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια.

Θέλετε αλλαγή αλλά δεν κάνετε τίποτα
Έχετε συνήθειες που σας ηρεμούν αλλά συχνά είναι αυτοκαταστροφικές; Όλοι φτάνουμε σε ένα σημείο που αναγνωρίζουμε πλήρως ότι θέλουμε να αποβάλλουμε αυτές τις παλιές συνήθειες και να αποκτήσουμε νέες. Αλλά μας είναι αδύνατον να λάβουμε μέτρα.

Αντίθετα, νιώθουμε σαν να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Δεν έχουμε κανένα κίνητρο. Εάν ονειρεύεστε μια διαφορετική ζωή, αλλά δεν κάνετε ποτέ κανένα βήμα για να κάνετε αυτά τα όνειρα πραγματικότητα, είναι ένα σαφές σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτή η συνεχής λαχτάρα για αλλαγή σε συνδυασμό με μια υποτονική αδράνεια συχνά υποδηλώνει ότι αισθάνεστε χαμένοι. Σίγουρα, είναι εύκολο να φαντασιωθείς την αλλαγή, αλλά η λήψη των μέτρων για να συμβεί αυτό απαιτεί σαφήνεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε, γιατί το θέλετε και πώς να φτάσετε εκεί.

Δεν είναι σημάδι αδυναμίας
Προσπαθήστε όμως να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι όλοι αισθάνονται χαμένοι κάποια στιγμή. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά μια ευκαιρία να σταματήσετε και να σκεφτείτε. Χρειάζεται να επαναξιολογήσετε και να ανακατευθύνετε τη ζωή σας προς αυτό που έχει πραγματικά σημασία για εσάς.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)