Οι τροφές και τα ποτά που περιλαμβάνει η διατροφή σας επηρεάζουν τα δόντια και τα ούλα σας. Ενώ ορισμένα τρόφιμα και ποτά προάγουν την υγεία των δοντιών και των ούλων, άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα, διάβρωση και ανάπτυξη στοματικών ασθενειών. Τι πρέπει να προσέξετε.

Η φροντίδα του στόματός σας δεν αποτελεί μόνο θέμα αισθητικής και όμορφου χαμόγελου, πάνω απ’ όλα είναι μια καθημερινή ανάγκη για να έχετε καλή στοματική υγεία και κατ’ επέκταση να είστε υγιείς. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζετε τα δόντια σας αλλά και να επιλέγετε τα σωστά τρόφιμα που δεν καταστρέφουν τα δόντια και το χαμόγελό σας.

5 πιο επιβλαβή τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια

Το σούπερ μπαχαρικό που προστατεύει από Αλτσχάιμερ – Βοηθά στο αδυνάτισμα
Το σούπερ μπαχαρικό που προστατεύει από Αλτσχάιμερ – Βοηθά στο αδυνάτισμα
5 συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε – Κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
5 συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε – Κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Τα τρόφιμα και τα ποτά που βλάπτουν τα δόντια
Σόδα και ζαχαρούχα ποτά
Ζαχαρούχα δημητριακά και γλυκά
Λευκό ψωμί και εξευγενισμένα αμυλούχα τρόφιμα
Χυμοί φρούτων και αναψυκτικά με φρούτα
Αλκοολούχα ποτά

1. Σόδα και ζαχαρούχα ποτά
Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα, τα ζαχαρούχα ροφήματα καφέ και τα ενεργειακά ποτά, έχουν ένα σωρό αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Προάγουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την αύξηση του σωματικού βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και πολλά άλλα. Τα ποτά αυτά είναι επίσης επιβλαβή για τα δόντια και τα ούλα σας.

Αυτά τα ποτά επηρεάζουν τα δόντια σας με δύο επιβλαβείς τρόπους: Είναι όξινα και παρέχουν καύσιμο για τα βακτήρια. Τα βακτήρια, όπως ο Streptococcus mutans, τρέφονται με ζάχαρη και παράγουν οξέα που απομεταλλώνουν ή διασπούν το σμάλτο των δοντιών.

Έτσι, τα όξινα, ζαχαρούχα ποτά, όπως η κόλα, δίνουν ένα διπλό χτύπημα στα δόντια σας. Όχι μόνο είναι φυσικά όξινα, αλλά οδηγούν και σε περαιτέρω παραγωγή οξέων.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά είναι εξαιρετικά διαβρωτικά για τα δόντια σας. Στην πραγματικότητα, η συχνή κατανάλωση όξινων ανθρακούχων ποτών, όπως η σόδα και τα αθλητικά ποτά, θεωρείται κύριος διατροφικός παράγοντας της διάβρωσης των δοντιών.

Αν και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερη επιλογή για τη στοματική υγεία, αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, η κόλα διαίτης έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμη πιο διαβρωτική για το σμάλτο των δοντιών από την κανονική Coca-Cola.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κόλα διαίτης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο διαβρωτική για τα δόντια επειδή περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο δεσμεύει το ασβέστιο και το αφαιρεί από τα δόντια.

Οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων ποτών, όπως η σόδα, επειδή το σμάλτο σας είναι ευάλωτο σε βλάβες.

Η τακτική κατανάλωση κόλα, αθλητικών ποτών και άλλων όξινων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη των δοντιών σας.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι στους νεαρούς ενήλικες, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με την τερηδόνα, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια δοντιών.

Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφεύγετε ή να περιορίζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα ζαχαρούχα, όξινα ροφήματα.

2. Ζαχαρούχα δημητριακά και γλυκά
Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα μπολ ζαχαρούχων δημητριακών ή ένα ντόνατ.

Αυτές οι επιλογές τροφίμων όχι μόνο θα σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι σε μια ώρα περίπου λόγω της έλλειψης πρωτεΐνης και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών, αλλά αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες, που δεν κάνουν καλό στα δόντια σας.

Ορισμένα δημητριακά και ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα περιέχουν αρκετά κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη ανά μερίδα, η οποία μπορεί να συμβάλει στη διάβρωση των δοντιών και στις ασθένειες των ούλων.

Τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά πρωινού και τα γλυκά με βάση τα δημητριακά είναι μερικοί από τους κορυφαίους παράγοντες πρόσληψης προστιθέμενης ζάχαρης σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-19 ετών.

Εάν συχνά επιλέγετε ένα πρωινό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως τα ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού ή τα γλυκά, δοκιμάστε να στραφείτε σε ένα πιο θρεπτικό πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Καλύτερο είναι να επιλέξετε ένα μπολ με απλό πλιγούρι βρώμης με γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή μια ομελέτα με αυγά και λαχανικά.

3. Λευκό ψωμί και εξευγενισμένα αμυλούχα τρόφιμα
Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι, και ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, μπορεί να συμβάλλουν στην κακή στοματική υγεία.

Όπως και με την πρόσθετη ζάχαρη, τα βακτήρια στο στόμα ζυμώνουν γρήγορα τα σάκχαρα που βρίσκονται σε πηγές υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί και τα πατατάκια, τα οποία παράγουν οξύ που διαβρώνει το σμάλτο.

Η κατανάλωση αυτών των τροφών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα δόντια.

Μια μελέτη σε 198 παιδιά διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη επεξεργασμένου αμύλου, όπως τα πατατάκια, συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οδοντιατρικών προβλημάτων.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα αμυλούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στα δόντια. Τα αμυλούχα είναι κολλώδη, γεγονός που αυξάνει τον χρόνο παραμονής της ζάχαρης στα δόντια και οδηγεί σε παρατεταμένο όξινο περιβάλλον στο στόμα.

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων, όπως το λευκό ψωμί και τα πατατάκια, με πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά πηγές υδατανθράκων, όπως τα φρούτα ολικής αλέσεως, οι γλυκοπατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της στοματικής σας υγείας.

4. Χυμοί φρούτων και αναψυκτικά με φρούτα
Παρόλο που ο 100% χυμός φρούτων περιέχει πληθώρα σημαντικών θρεπτικών συστατικών, η πολύ συχνή κατανάλωσή του μπορεί να μην είναι υγιεινή για τα δόντια σας.

Οι χυμοί φρούτων είναι όξινοι και μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους πιο όξινους τύπους, όπως ο χυμός σταφυλιού, πορτοκαλιού, μήλου και λεμονιού.

Μια ανασκόπηση 13 μελετών που περιλάμβανε συνολικά 16.661 παιδιά ηλικίας 8-19 ετών διαπίστωσε ότι όσο πιο όξινο χυμό φρούτων ανέφεραν τα παιδιά ότι έπιναν τακτικά, τόσο πιο πιθανό ήταν να παρουσιάσουν διάβρωση των δοντιών τους.

Και τα παγωτά με φρούτα βλάπτουν τα δόντια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παγωτά που παρασκευάζονται με χυμό σταφυλιού, ανανά και πορτοκάλι προκαλούν τη μεγαλύτερη πτώση του pH του σάλιου σε σύγκριση με τους χυμούς που παρασκευάζονται σε θερμοκρασία ψυγείου και δωματίου.

Με άλλα λόγια, τα ice pops ήταν πιο όξινα και επομένως πιο καταστροφικά για τα δόντια σε σχέση με τους υγρούς χυμούς.

5. Αλκοολούχα ποτά
Τα αλκοολούχα ποτά, ιδίως τα ποτά που παρασκευάζονται με προσθήκη ζάχαρης και όξινων συστατικών, δεν είναι καλά για την υγεία των δοντιών.

Η χρήση αλκοόλ θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στόματος, επειδή επηρεάζει τη διαπερατότητα του βλεννογόνου του στόματος, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε πιθανές ουσίες που προάγουν τον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, να αυξήσει την οξύτητα στο στόμα, να αυξήσει την επιθυμία για ιδιαίτερα εύγευστα, επεξεργασμένα τρόφιμα και να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνα, ασθένειες και βλάβες των ούλων.

Αν πίνετε, κάντε το με μέτρο και περιορίστε τα ποτά που παρασκευάζονται με πρόσθετη ζάχαρη και ιδιαίτερα όξινα συστατικά.

oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)