Τη διαφωνία του με τον ΠΟΥ όσον αφορά την ανοσία που αποκτούν όσοι αναρρώσουν από τον κορονοϊό επεσήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, το Σάββατο, για την πορεία του ιού στη χώρα. Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας είναι σημαντική. Αυτό έδειξε η εμπειρία από άλλες χώρες, όπου «η έκθεση του πληθυσμού έγινε μαζικά με τραγικά αποτελέσματα, δηλαδή με τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας και ανθρώπους να μη μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το ποσοστό της σταδιακής ανοσίας που θα εξασφάλιζε την προστασία του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου δεν είναι ακριβώς γνωστή. «Μερικοί μιλούν για 50% άλλοι λένε ότι πρέπει να φθάσει το 70%. Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα», υπογράμμισε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις, μία από τον ΠΟΥ, που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσονται, προστατεύουν – εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση – και μια δεύτερη, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορονοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο. Με αυτή συντάσσομαι κι εγώ», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε όμως πως στο μέλλον θα αποδειχθεί τι από τα δύο ισχύει, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Πρόσθεσε, πως μια από τις ομάδες που θα μπορούσε να εκτεθεί σταδιακά, αφού είναι και η λιγότερη ευπαθής σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι τα παιδιά. «Αυτό ενδεχομένως να γίνει με τα σχολεία ενδεχομένως και να μη γίνει, αν η κυκλοφορία του ιού επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες. Όλα είναι υπό συζήτηση», σημείωσε.

(Επισκέφθηκε 71 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)