Ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας  αναφέρθηκε στη σημασία της επάρκειας σε βιταμίνη D, που φαίνεται ότι συμβάλλει στην άμυνα κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, επικαλούμενες έρευνες που δείχνουν ότι χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονται με βαρύτερη νόσο.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε δεδομένα για τη συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D με τη βαρύτητα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια. «Εμείς δεν είμαστε από αυτές αλλά, παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό ότι και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ή μερική ανεπάρκεια βιταμίνης D», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ευρήματα μελετών δείχνουν ότι «χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D -και υπάρχουν συγκεκριμένα επίπεδα που οριοθετούν αυτήν την ανεπάρκεια έλλειψης βιταμίνης D- σχετίζονται με βαρύτερη νόσο», καθώς και ότι η βιταμίνη D «παίζει κάποιο ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό σε μία χώρα που έχει ηλιοφάνεια να έχουμε επαρκή ηλιοφάνεια, αλλά και ελλείψει τροφής, ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, γιατί οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότεροι έλλειψη βιταμίνης Δ, επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης Δ στον οργανισμό, και για άλλους λόγους που αφορούν τα οστά και πέραν της άμυνας μας εναντίον των λοιμώξεων». Πάντως, διευκρίνισε ότι με την άρση των μέτρων, οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν την πιθανότητα χορήγησης της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

1.  Δημητριακά πρωινού
2.  Χυμοί εμπλουτισμένοι με βιταμίνη D
3. Μοσχαρίσιο συκώτι
4.  Μαργαρίνη

5.  Αλλαντικά
6.   Χοιρινό κρέας

7.  Λιπαρά ψάρια
8.  Στρείδια
9.  Τόφου
10. Μανιτάρια
11. Αβγά
12. Γαλακτοκομικά ενισχυμένα με βιταμίνη D

 

(Επισκέφθηκε 83 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)