Η καθηγήτρια βιοστατιστικής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώτα Τουλούμη, που είναι και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης στην Ελλάδα, αποκαλύπτει να αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών στη χώρα μας. Χθες το φάρμακο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ.

"Όσοι πήραν το φάρμακο της ρεμδεσιβίρης είχαν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και βγήκαν γρηγορότερα από το νοσοκομείο. Αυτό αφορά άτομα που ήδη νοσηλεύονται" δήλωσε στο ΟΡΕΝ.

"Το φάρμακο αυτό είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Είναι από τα πρώτα φάρμακα που είναι μόνο για τον κορωνοϊό, που δοκιμάστηκαν και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές. Υπάρχουν κι άλλα φάρμακα, τα οποία όμως είναι τώρα σε κλινικές δοκιμές και είναι ειδικά για τον κορωνοϊό. Δηλαδή, η ρεμδεσιβίρη στην ουσία τι κάνει; Σταματάει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Άρα δεν μπορεί να προκαλέσει και τα προβλήματα που δημιουργεί" σημείωσε.

"Η διαφορά του χρόνου ήταν 15 μέρες χωρίς την ρεμδεσιβίρη και 11 μέρες με την ρεμδεσιβίρη. 11 προς 15 μέρες. Βεβαίως αυτό αφορά άτομα που νοσηλεύονται, άρα ήδη έχουν κάποια σοβαρά ή πολύ σοβαρά προβλήματα με τον κορονοϊό. Επίσης, υπάρχει μια μικρή διαφορά 8% προς 11,6% στη θνητότητα, άρα κερδίζουμε κι εκεί. Η έρευνα είχε πάρα πολλούς ασθενείς, γι αυτό και μπόρεσε να καταλήξει σχετικά γρήγορα σε συμπέρασμα που μπορούμε να το εμπιστευτούμε, γιατί αν έχει μικρές μελέτες τα συμπεράσματα δεν μπορούμε να τα εμπιστευτούμε πολύ. Ήταν πάνω από 1.063 άτομα για την ακρίβεια, από όλο τον κόσμο" τόνισε.

"Αυτή τη στιγμή το φάρμακο χορηγείται μόνο στα πλαίσια μελέτης. Στην Ελλάδα συμμετείχαν τέσσερα κέντρα, επομένως οι ασθενείς κατά την διάρκεια που έτρεχε η μελέτη η οποία σταμάτησε την Κυριακή του Πάσχα, μπορούσαν να μπουν στη μελέτη και είχαν 50% πιθανότητα να πάρουν την ρεμδεσιβίρη. Αυτοί που πήραν το εικονικό φάρμακο της μελέτης και είναι ακόμα στο νοσοκομείο, έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την τυφλότητα και να τους χορηγηθεί στα πλαίσια της μελέτης η ρεμδεσιβίρη. Αλλά μόνο γι αυτούς που συμμετείχαν" συμπλήρωσε.

"Για το πότε θα το έχουμε, απ΄όσο γνωρίζω ήδη το FDA, ο αντίστοιχος οργανισμός φαρμάκων της Αμερικής ,προχωράει στο να δώσει άδεια για να κυκλοφορήσει το φάρμακο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και θα είναι πλέον διαθέσιμο. Θα συνταγογραφείται, βεβαίως προϋποθέτει να πάρει τιμή, αλλά αυτό θα γίνει γρήγορα γιατί θα βοηθήσει και ο ΕΟΦ. Επομένως, σε λίγες εβδομάδες φαντάζομαι ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα, στον βαθμό που η εταιρεία που το παράγει έχει αρκετή παραγωγή για να εξυπηρετήσει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχει δηλώσει ότι έχει αυτή την ικανότητα" κατέληξε.

 

madata.gr

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 11 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)