Δραματική χαρακτηρίζεται η ραγδαία αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως, μετά την κατά τόπους χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα σπάσει το όριο των 10 εκατομμυρίων λοιμώξεων.
Η Ευρώπη κατέγραψε την πρώτη σημαντική εβδομαδιαία αύξηση νέων κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ειδικότερα, η ραγδαία επιτάχυνση της μετάδοσης του κορωνοϊού σε 11 κράτη (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Καζαχστάν, Κιργιζιστάν, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Σουηδία και Ουκρανία), επισημαίνει ο ΠΟΥ, εφόσον δεν ελεγχθεί άμεσα, θα προκαλέσει βέβαιη κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας. Ανάλογη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται και στη Σερβία, παρότι δεν περιελήφθη στη σχετική λίστα του ΠΟΥ. Η έξαρση της πανδημίας στην Ε.Ε. προκάλεσε και τη νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στην Αραγωνία της βορειοανατολικής Ισπανίας και στην Πορτογαλία, όπου επιβλήθηκε χθες lockdown σε κάποιες γειτονιές της Λισσαβώνας στις οποίες καταγράφηκε έξαρση των κρουσμάτων. Οι κάτοικοί τους, πλέον, μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για την αγορά αναγκαίων εφοδίων, για να πηγαίνουν στη δουλειά τους ή στον γιατρό. Ο περιφερειακός επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, χειροκρότησε την αυξανόμενη χρήση μάσκας και την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, λέγοντας «Μπράβο στον Λαό».
Στις ΗΠΑ, χθες η ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων προσέγγισε νέο ρεκόρ, ανάλογο με αυτό του τέλους Απριλίου, όταν η χώρα ζούσε τις πιο σκοτεινές και θανατηφόρες ημέρες της υγειονομικής κρίσης. Xθες καταγράφηκαν 34.191 νέες λοιμώξεις, ένα από τα υψηλότερα ημερήσια ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που μαρτυρά ότι μετά κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις, η χώρα χάνει τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η έξαρση των επιδημικών εστιών αφορά κατά κύριο λόγο τον Νότο και τη Δύση. Τέσσερις πολιτείες (Τέξας, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα και Φλόριντα) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, αλλά ανοδική τάση παρατηρείται σε 29 πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία των Νew York Times. Το Τέξας, ενδεικτικά, υπαναχώρησε στο πρόγραμμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Εν μέρει η αύξηση οφείλεται στην ευρύτερη χρήση διαγνωστικών τεστ. Ομως η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υποδεικνύει ότι η πανδημία είναι ισχυρότερη από ποτέ στις ΗΠΑ. Ηδη κάποιες πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, που φαίνεται να ελέγχουν τη διασπορά της νόσου μελετούν το ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας στους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί από «επισφαλείς» Πολιτείες.
Eπιστροφή του κορωνοϊού και στην Αυστραλία. Η πολιτεία της Βικτόρια κατέγραψε 20 κρούσματα και ένα θάνατο, τον πρώτο του τελευταίου μήνα. Η αύξηση κρουσμάτων αποδίδεται από τους υγειονομικούς φορείς κατά κύριο λόγο στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Προ της νέας πραγματικότητας η πολιτεία αποφάσισε επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έναν ακόμα μήνα και επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις συγκεντρώσεις. Ανήσυχοι πολίτες έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί δελτίο στην προμήθεια χαρτιού υγείας, αντισηπτικών, αλευριού, ζάχαρης, ζυμαρικών, αυγών, ρυζιού και γάλακτος μακράς διαρκείας.
Τη στιγμή κατά την οποία ο κορωνοϊός κάνει αισθητή και πάλι την τραγική παρουσία του σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέζους ότι «είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι θα υπάρξει εμβόλιο κατά της CΟVID-19».
Εγκριση ρεμντεμσιβίρης
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την υπό όρους χρήση του αντιιικού σκευάσματος ρεμντεμσιβίρη, που χρησιμοποιήθηκε κατά του Εμπολα, σε ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που πάσχουν από πνευμονία και χρειάζονται οξυγόνο. Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία κατά της COVID-19 στην Ε.Ε.
H χρήση μάσκας σώζει ζωές
Η ορθή χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, επισημαίνουν Ιάπωνες ερευνητές, που εκπόνησαν τη σχετική έρευνα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από τη βρετανική εταιρεία έρευνας YouGov, η επιστημονική ομάδα της κλινικής Μιγιαζάουα της περιφέρειας Χιόγκο, και του πανεπιστημίου του Χιούστον, δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο προκειμένου να διαπιστώσουν πώς διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα θανάτου από COVID-19, σε διάφορα κράτη. Οπως διαπίστωσαν ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη βαρύτητα ήταν η χρήση μάσκας, που επηρέαζε κατά 70% τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ερευνητική πλατφόρμα Medrxiv.org και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες.
Η βρετανική YouGov συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους σε είκοσι κράτη. Στο σχετικό ερώτημα απάντησε καταφατικά περίπου το 21% των Βρετανών. Το αντίστοιχο ποσοστό σε κράτη της Ασίας υπερέβαινε το 90%. Στην Κίνα απαγορεύεται να μη φοράει κάποιος μάσκα στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, καίτοι το μέτρο αρχίζει να χαλαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι Ιάπωνες φορούν συστηματικά μάσκα, αν και αυτό δεν επιβάλλεται από τον νόμο. Η ιαπωνική μελέτη, ωστόσο, εκτός από τη χρήση μάσκας συνυπολόγισε άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη θνητότητα από COVID-19 όπως την ηλικία των συμμετεχόντων αλλά και τον Δείκτη Μάζας Σώματος, αν δηλαδή, ήταν παχύσαρκοι ή όχι, όπως εξηγεί ο συντονιστής του ερευνητικού έργου, δρ Νταϊσούκε Μιγιαζάουα. Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, «η χρήση μάσκας ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης της θνητότητας από COVID-19 ανά εκατομμύριο κατοίκους», τονίζοντας ότι «όσο νωρίτερα το κατανοήσει αυτό ο κόσμος τόσο το καλύτερο».
Η τελευταία δεν είναι η μόνη έρευνα που αποδεικνύει τη σωτήρια δράση των μασκών. Μελέτη του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, έδειξε «ότι η καθολική χρήση μάσκας συνέβαλε σημαντικά στην ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων COVID-19 σε όλα τα κράτη της Ασίας, με την εξαίρεση της Ινδίας». Επίσης, στις αρχές του μήνα, έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μάσκα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου μεταξύ ανθρώπων.
Ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, παρότι αρχικά αποθάρρυνε την ευρεία χρήση μάσκας από τον πληθυσμό, στις αρχές του μηνός κάλεσε τις κυβερνήσεις να συστήσουν στους πολίτες να φέρουν μάσκα όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.
kathimerini