Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, άγχος, ακόμη και διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και άνοια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Αυτό που παραμένει ασαφές, είναι ποια από τις δύο καταστάσεις προκαλεί την άλλη.

Στην πρώτη μελέτη, Δανοί ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για πάνω από 13.600 άνδρες και γυναίκες με ψωρίαση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 2,6% από αυτούς ανέπτυξαν ψυχικά προβλήματα στα πέντε πρώτα χρόνια, ποσοστό που έφτασε το 5% στα 10 χρόνια της μελέτης.

Οι διαταραχές περιλάμβαναν κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και άνοια. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η σύνδεση δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι αυτοάνοσες διαταραχές συνδέονται με την ανάπτυξη ψυχικών προβλημάτων και η ψωρίαση είναι αυτοάνοση πάθηση.

«Αυτή η έρευνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς υποδηλώνει πιθανές σχέσεις με ψυχικές διαταραχές καθώς και γνωστούς μηχανισμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η Stacie Bell, αντιπρόεδρος έρευνας και κλινικών υποθέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ.

Στη δεύτερη μελέτη, κορεάτες ερευνητές εξέτασαν πάνω από 12.700 πάσχοντες από ψωρίαση. Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος άγχους, φανταστικών προβλημάτων υγείας, νευρωτικών διαταραχών και προβλημάτων ύπνου ήταν διπλάσιος και τριπλάσιος στους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες

Παρόλο που και οι δύο μελέτες υποδεικνύουν σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της ψωρίασης, καμία από τις δύο δεν αποδεικνύει ότι η μία προκαλεί την άλλη, αλλά μόνο ότι συνδέονται μεταξύ τους.

Και οι δύο ομάδες ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων, οι δερματολόγοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και έτοιμοι να βοηθήσουν τους ασθενείς να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.

Επιπλέον, οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν αισθάνονται άγχος ή έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και να τους παραπέμπουν σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η θεραπεία της ψωρίασης φαίνεται ότι μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology.

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

Πηγή: onmed.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)