Αυτό που καθορίζει αν το αίμα σας έχει “θετικό” ή “αρνητικό” πρόσημο στην κατηγορία του είναι ο παράγοντας Rhesus (Rh).

Αυτός είναι μια κληρονομική πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν τα αιμοσφαίρια σας έχουν την πρωτεΐνη Rh, τότε έχετε θετική ομάδα αίματος. Εάν δεν υπάρχει πρωτεΐνη Rh στα αιμοσφαίρια σας, έχετε αρνητικό τύπο αίματος.

Το να γνωρίζετε την ομάδα αίματός σας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας σε μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια ενδιαφέρουσα εικόνα για την υγεία σας.

Τι ρόλο παίζει η ομάδα αίματος στη γενική υγεία

Καρδιαγγειακή νόσος
Υπάρχουν καλά νέα για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Έρευνες δείχνουν ότι κίνδυνος στεφανιαίας νόσου τείνει να είναι χαμηλότερος. Δεν είναι βέβαιο γιατί. Μπορεί να οφείλεται στο ότι άλλοι τύποι είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη χοληστερόλη και υψηλότερες ποσότητες μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την πήξη.

Καρκίνος στομάχου
Οι άνθρωποι με ομάδες αίματος A, ΑΒ και Β διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς με ομάδα Ο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι πιο συχνή σε άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτό είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο στομάχι. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, έλκη και καρκινογένεση.

Άνοια
Μικρές μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα με προβλήματα μνήμης είχαν ομάδα αίματος ΑΒ σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Άγχος
Τα άτομα με ομάδα αίματος Α τείνουν να έχουν περισσότερη κορτιζόλη, που είναι η ορμόνη του στρες. Έτσι μπορεί να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε αγχωτικές καταστάσεις,

Θρόμβοι αίματος
Η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση συμβαίνει όταν το αίμα πήζει σε μια βαθιά φλέβα, όπως αυτές στα πόδια σας. Οι θρόμβοι μετακινούνται μερικές φορές στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσουν εμβολή. Ερευνες δείχνουν ότι άτομα με ομάδα αίματος Α, Β ΑΒ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Γονιμότητα
Η ομάδα αίματός σας δεν μπορεί να προβλέψει φυσικά εάν θα μείνετε έγκυος, αλλά μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες με χαμηλό αριθμό υγιών ωαρίων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Ο συγκριτικά με άλλους τύπους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί.

Σακχαρώδης διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ομάδες αίματος Α και Β. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί, είναι ένα πεδίο που επίσης χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό αυξάνεται εάν έχετε ομάδα αίματος ΑΒ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα παρουσιάζει μεγαλύτερη πηκτικότητα.

Προσδόκιμο ζωής
Οι πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο είναι μεγαλύτερες εάν έχετε ομάδα αίματος Ο. Ο μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο φαίνεται να είναι κύριος λόγος για αυτό.

Πηγή: Από άρθρο του καθηγητή θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιου Δημόπουλου, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

(Επισκέφθηκε 26 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)