Η επιστροφή στην καθημερινότητα και την ρουτίνα μετά τις γιορτές είναι δύσκολη όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Μετά από δύο εβδομάδες χαλαρότητας, ξεκούρασης και παιχνιδιού, τα παιδιά καλούνται να μπουν ξανά σε πρόγραμμα ύπνου, διατροφής και διαβάσματος.

Τα πιο δύσκολα είναι σίγουρα ο ύπνος και το διάβασμα.

Και επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι το παιδί δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη, να ξυπνήσει στις 7 το πρωί ή να κοιμηθεί στις 9.30 το βράδυ, ξεκινήστε σταδιακά την περίοδο προσαρμογής.

Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές;

Ύπνος

Μην περιμένετε το Σαββατοκύριακο για να πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να κοιμηθεί νωρίς γιατί ξεκινάει από βδομάδα το σχολείο. Από σήμερα κιόλας, βάλτε το παιδί για ύπνο μισή νωρίτερα και αντίστοιχα ξυπνήστε το λίγο νωρίτερα το επόμενο πρωί. Έτσι, το πρωινό ξύπνημα της Δευτέρας δεν θα είναι επεισοδιακό ( σε αυτό ελπίζουμε τουλάχιστον).

Οθόνες

Περιορίστε την καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικά τις βραδινές ώρες. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο όμως δεν είναι ανέφικτο, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά. Μην υποκύπτετε στα κλάματα και τις φωνές. Αντίθετα, βρείτε κάτι άλλο να τα απασχολήσετε μέχρι να πάνε για ύπνο που δεν θα τα προκαλεί υπερένταση.

Ρουτίνα

Μιλήστε στο παιδί για το πρόγραμμα που θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα και γιατί όχι, φτιάξτε εκ νέου το πρόγραμμα γράφοντάς το σε ένα μεγάλο χαρτί. Συχνά τα παιδιά κατανοούν καλύτερα όταν βλέπουν κάτι γραμμένο παρά όταν το ακούνε.

Διάβασμα

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των γονιών είναι πώς θα πείσουν το παιδί τους να διαβάσει και να μην αφήσει τα μαθήματα για το απόγευμα της Κυριακής. Αποφύγετε να του λέτε δέκα φορές την ημέρα « διάβασε!!!!». Αντ΄αυτού, ζητήστε να σας ενημερώσει για τα μαθήματά του κι αν έχει ένα πλάνο στο μυαλό του για τον χρόνο που χρειάζεται να τα κάνει. Αν το παιδί σας είναι στο Δημοτικό, πιθανόν να χρειαστεί τη βοήθειά σας, οπότε αφιερώστε του χρόνο όσο πιο έγκαιρα γίνεται ( κι όχι την Κυριακή το απόγευμα).

Όχι φωνές

Το άγχος αποχωρισμού είναι συχνά ο ένοχος της περιφρόνησης των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο -ειδικά στις μικρότερες ηλικίες- γι’ αυτό περάστε λίγο επιπλέον χρόνο με το παιδί σας ώστε να αισθάνεται ασφάλεια. Όσο για τα μεγαλύτερα σε ηλικία, η υπομονή και ο διάλογος είναι η καλύτερη λύση ακόμα κι αν ορισμένες φορές φαίνεται να μην έχει αποτέλεσμα.

ourlife.gr

(Επισκέφθηκε 9 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)