Τα δροσερά αποτελούν την… όαση σε μία ζεστή καλοκαιρινή βραδιά και όχι μόνο!

Τα καλοκαιρινά κοκτέιλ είναι σίγουρα από τις πιο συνηθισμένες επιλογές αλλά και από τις πιο… θερμιδογόνες.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό τόσο πιο θερμιδογόνο είναι. Τα cocktails λόγω του ότι περιέχουν επιπλέον χυμούς φρούτων (είτε εμπορίου είτε φυσικούς), καθώς και αναψυκτικά, λικέρ ή ζάχαρη, αυξάνουν ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό τους φορτίο και φυσικά, τη θερμιδική τους σύσταση.

Κι αν δεν παραμείνουμε στο ένα ποτό τότε πολύ απλά κι εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε 400-500 θερμίδες επιπλέον, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα. Η Κλεοπάτρα Αρέστη, διατροφολόγος, μας εξηγεί πώς μπορούμε να «ελέγξουμε» τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα αλκοολούχα ποτά.

Αλκοολούχο ποτό χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε καταναλώσιμη υγρή μορφή που περιέχει μικρές ή μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης. Ακόμη, θυμηθείτε πως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα, αποδίδουν 4 θερμίδες στον οργανισμό, ενώ 1 γραμμάριο λίπους προσφέρει 9 θερμίδες, με τη διαφορά από αυτές του αλκοόλ, πως κάποιες δεν είναι κενές-περιττές, όπως παραδείγματος χάριν των ‘’απαραίτητων’’ λιπαρών οξέων, τα οποία δε μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός από μόνος του και πρέπει να τα λαμβάνουμε αναγκαστικά μέσω της τροφής μας, αυτά π.χ. της αλυσίδας των ωμέγα (-ω: ω3-ω6-ω9-ω12). Το αλκοόλ, από την άλλη, προσφέρει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή θερμίδες πολύ κοντά στου λίπους, όμως δεν έχει καμία θρεπτική αξία με αποτέλεσμα οι θερμίδες του να χαρακτηρίζονται δικαιολογημένα ως «κενές».

Ας δούμε κάποια δημοφιλή cocktails και το ενδεικτικό θερμιδικό τους φορτίο:

Margarita 214kcal

Tequila sunrise 246kcal

Mojito 165-217kcal

Long Island iced tea 400 kcal

Cosmopolitan 116 – 165 kcal

Pina Colada 260 kcal

Caipirinha 141 kcal

Mai Tai 164 kcal

Bloody Mary 118 – 150 kcal

Manhattan 151 kcal

Daiquiri 203 – 220kcal

Sex on the Beach 130 kcal

Cuba Libre 155kcal

White Russian 152 kcal

Οι παραπάνω θερμίδες μπορούν να αυξομειώνονται ανάλογα με τα ποτήρια που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε χώρος εστίασης αλλά κι από τη δοσολογία που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή των cocktails.

Ας δούμε από την άλλη και τα προτεινόμενα:

1 ποτήρι λευκό κρασί: 100 – 120 kcal

1 ποτήρι κόκκινο κρασί: 100- 130 kcal

1 ποτήρι μπύρα: 140 – 198 kcal

1 ποτήρι σαμπάνια: 106-120 kcal

Διατροφικά tips για μετρίαση της κατανάλωσης αλκοόλης

  • Όταν πίνετε, το συκώτι σας δίνει προτεραιότητα στο αλκοόλ και βάζει όλα τα άλλα σε αναμονή. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα σας.
  • Θυμηθείτε ότι με 1 ώρα μέτριας έντασης άσκησης ένας άνθρωπος 60 kg ξοδεύει περίπου 250-280 kcal. Γι’ αυτό σκεφτείτε το καλύτερα πριν τα καταναλώσετε.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι συνέχεια. Μην παραλείπετε να πίνετε νερό ακόμα και κατά τη διάρκεια κατανάλωσης του ποτού σας. Η διουρητική δράση της αλκοόλης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση με αποτέλεσμα τη μέθη.
  • Το μυστικό στις light εκδοχές των cocktails είναι η σόδα, η οποία δεν έχει καθόλου θερμίδες. Αν την αρωματίσετε δε και με βότανα (π.χ. μέντα, τζίντζερ κ.α.) ή φρούτα, θα της δώσετε μια φυσική γλυκύτητα αποφεύγοντας παράλληλα τη ζάχαρη και τα γλυκαντικά.
  • Παραγγείλετε το ποτό σας εξαρχής πιο ελαφρύ, ώστε να χρησιμοποιηθεί μικρότερη ποσότητα αλκοόλ.
  • Η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι βασική αιτία αύξησης βάρους. Δεν είναι μόνο οι θερμίδες που κρύβει το κάθε ποτό ξεχωριστά, αλλά είναι και το γεγονός ότι το αλκοόλ κάνει το αίσθημα της πείνας πιο έντονο και μειώνει τις αντιστάσεις μας απέναντι σε μη θρεπτικές επιλογές, (διπλό το ‘’κακό’’).
  • Γυρνώντας αργά στο σπίτι, μην κοιμηθείτε με άδειο στομάχι, καταναλώστε κάτι μικρό και ελαφρύ, όπως μια μπανάνα ή λίγο γάλα χλιαρό.
  • Προτιμήστε να φτιάχνετε μόνοι σας τα cocktails σας και να τα καταναλώνετε με την παρέα σας στο σπίτι. Έτσι μπορείτε να ξέρετε τι ακριβώς έχετε βάλει μέσα και να κάνετε προσθαφαιρέσεις της αρεσκείας σας, δημιουργώντας εξαιρετικά εύγευστα και ευφάνταστα cocktails.
  • Προτιμήστε το κρασί ή τη μπύρα. Αποτελούν καλύτερη επιλογή λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε αλκοόλη και την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
  • Τέλος, αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με άδειο στομάχι!

Σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, απολαύστε τα, ακολουθώντας  πάντα το ρητό «Μέτρον άριστον»!

neakriti.gr

Πηγή: kritipress.gr

(Επισκέφθηκε 8 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)