Για κάποιους το φθινόπωρο μπορεί να φέρνει στο μυαλό τους τα κίτρινα φύλλα, τις κολοκύθες, τη μυρωδιά της βροχής… Για άλλους, μπορεί να θυμίζει πονοκεφάλους, κρυολογήματα και πόνο στις αρθρώσεις.

Κι αν κατηγορείτε γι’ αυτά τις καιρικές αλλαγές που «εγκαινιάζουν» την εποχή, μπορεί να έχετε δίκιο.

Πράγματι, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα κατά την αλλαγή της φθινοπωρινής περιόδου με τις ακόλουθες αντιδράσεις:

Αυξημένος κίνδυνος κρυολογήματος και γρίπης

Ο κρύος καιρός, οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας μας ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Η εποχή της γρίπης ξεκινά στις αρχές του φθινοπώρου, κορυφώνεται γύρω στον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Είναι μια ιογενής λοίμωξη, επομένως δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, τα οποία λειτουργούν μόνο με βακτηριακές ασθένειες.

Μια αναπνευστική ασθένεια, εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο στους κλειστούς χώρους και μπορούμε να την «τσιμπήσουμε» εύκολα από μολυσμένες επιφάνειες.

 Περισσότερη ερωτική διάθεση

Το φθινόπωρο, τα επίπεδα ντοπαμίνης (η ορμόνη της ευεξίας που συνδέεται με την αυξημένη λίμπιντο) στον εγκέφαλό μας αυξάνονται.

Ας πούμε ότι είναι λίγο πιο δύσκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι και λίγο πιο εύκολο να μπείτε ανάμεσα στα σεντόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Perception, οι άντρες βρίσκουν πιο γοητευτικές τις γυναίκες όταν ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει.

Συχνοί πονοκέφαλοι

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Springer Plus», αναφέρει ότι αρκεί μια αλλαγή στα βαρομετρικά συστήματα πίεσης (όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις καταιγίδων), στα επίπεδα υγρασίας ή στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, για να προκληθεί μια κρίση ημικρανίας ή πονοκεφάλου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση προκαλούν υπερδιέγερση σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον πόνο.

Και όταν συμβαίνει αυτό, όσοι είναι επιρρεπείς στις ημικρανίες υφίστανται τις συνέπειες.

Πόνος στις αρθρώσεις

Η αυξημένη βαρομετρική πίεση δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλό σας – επηρεάζει και την πίεση των υγρών στις αρθρώσεις σας, ιδίως πριν από καταιγίδες που είναι τόσο συνηθισμένες για το φθινόπωρο.

Καλύτερη μνήμη

Γνωρίζατε ότι είστε πιο έξυπνοι όταν κάνει κρύο έξω; Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία το αποδεικνύει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη ικανότητα ανάκληση τις συννεφιασμένες και κρύες ημέρες σε σχέση με τις ηλιόλουστες.

govastileto.gr

 
(Επισκέφθηκε 1 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)