Αν θέλουμε να μην κολλήσουμε το φθινόπωρο κάποια ίωση θα πρέπει να προσέξουμε τη διατροφή μας παράλληλα με τη λήψη των κατάλληλων βιταμινών.

Οι βιταμίνες μπορούν να δώσουν στον οργανισμό μας την τόνωση που χρειάζεται ώστε να μην βρεθεί ευάλωτος στους ιούς του φθινοπώρου.

Πώς θα αποφύγετε το κρυολόγημα και το βήχα

Ο Rob Hobson, εγγεγραμμένος διατροφολόγος στο Healthspan UK, μας συμβουλεύει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C τ φθινόπωρο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη τουλάχιστον 1 g συμπληρώματος βιταμίνης C καθημερινά μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα ενός κοινού κρυολογήματος κατά 15%.

Ο Rob εξηγεί: «Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθενημένη ανοσία, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Η βιταμίνη C ενισχύει επίσης την παραγωγή και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση και την καταστροφή μολυσματικών παθογόνων, όπως οι ιοί και τα βακτήρια».

Για να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμίνης C θα πρέπει να καταναλώνετε κόκκινες πιπεριές, εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, μπρόκολο και ντομάτες.

Ψευδάργυρος

Η Dimple Varu, φαρμακοποιός στο The Naked Pharmacy, προειδοποιεί ότι τα παιδιά μπορεί να κρυολογήσουν οκτώ ή περισσότερες φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Η ίδια λέει: «ο ψευδάργυρος παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή και την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων, τα οποία είναι απαραίτητα για την άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Πάρτε τον ψευδάργυρο μαζί με το γεύμα σας για να αποφύγετε πιθανές στομαχικές διαταραχές. Αποφύγετε τη λήψη ψευδαργύρου ταυτόχρονα με τα συμπληρώματα ασβεστίου ή σιδήρου, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου».

Σίδηρος

Το φθινόπωρο μπορεί να έχετε χαμηλά αποθέματα ενέργειας. Αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή του καιρού. Ωστόσο, μπορεί να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σιδήρου.

Ο Hobson λέει: «ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο αναιμίας, που χαρακτηρίζεται από κόπωση, αδυναμία και μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων. Όλα αυτά συμβάλλουν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι, ιδανικά το πρωί.

Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε ασβέστιο ή την κατανάλωση τσαγιού και καφέ με το συμπλήρωμα σιδήρου, καθώς όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφησή του».

Απολαύστε επίσης τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, φακές, τόφου, σπανάκι και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Βιταμίνη D

Το κρύο, και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα ή άλλες μυοσκελετικές παθήσεις.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Η Dimple λέει: «βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και της μυϊκής δυσφορίας. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και πόνο, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης και στα πόδια».

Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος, επομένως, κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να παίρνουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D που περιέχει τουλάχιστον 10 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης D κάθε μέρα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Αυτό είναι καλύτερα να το λαμβάνετε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, με ένα γεύμα που περιέχει λίπος.

Η Dimple τονίζει ότι «η πιο πλούσια διατροφική πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια».

Πηγή: healthstat.gr

(Επισκέφθηκε 2 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)