Αν είστε μια πολυάσχολη μαμά που εύχεται η μέρα να είχε 25 ώρες, δείτε μερικούς τρόπους για να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας καλύτερα.
Παιδιά, σπίτι, δουλειά… Οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ για μια πολυάσχολη μαμά. Νιώθετε ότι ποτέ δεν σας φτάνει ο χρόνος; Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους για να τον διαχειρίζεστε καλύτερα.

1. Ιεραρχήστε τις προτεραιότητές σας
Το να προσπαθείτε να τα φέρετε όλα εις πέρας ταυτόχρονα, τις περισσότερες φορές δεν είναι αποτελεσματικό. Συνεχώς προκύπτουν νέες ανάγκες και απαιτήσεις που επιβαρύνουν τους ήδη υπάρχοντες στόχους. Καλό είναι λοιπόν να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι και ρεαλιστές γίνεται με τους στόχους σας.

Τι θέλετε να πετύχετε πρώτα; Αν έπρεπε μέσα στη μέρα να ασχοληθείτε μόνο με ένα πράγμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Η απάντησή σας θα σας ξεκαθαρίσει τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Βάλτε αυτό προτεραιότητα, υπενθυμίζοντάς το στον εαυτό σας σε τακτική βάση.

2. Ο προγραμματισμός είναι το παν
Το να σκέφτεστε ότι θα στριμώξετε κάτι όταν θα έχετε κάποιο κενό είναι ένας μη ρεαλιστικός τρόπος για να πετύχετε όσα θέλετε.

Προγραμματίστε καλύτερα το χρόνο σας σημειώνοντας σε ατζέντες ή στο κινητό και φροντίστε να μην στριμώχνετε υπερβολικά τις υποχρεώσεις σας. Προσπαθήστε ύστερα να υλοποιήσετε όσα έχετε προγραμματίσει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

3. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που έχετε ενέργεια
Δεν έχουμε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας την ίδια ενέργεια. Για πολλούς, η «ώρα αιχμής» είναι στα μέσα του απογεύματος αλλά για εσάς μπορεί να είναι κάποια άλλη στιγμή.

Αναζητήστε τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες αποδίδετε καλύτερα και προγραμματίστε τις πιο σημαντικές εργασίες σας τότε.

4. Μην κυνηγάτε την τελειότητα – είναι άπιαστη
Ποια είναι η σχέση σας με την τελειομανία; Μήπως επιδιώκετε ό,τι κάνετε να υλοποιείτε στο μέγιστο; Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ορισμένες εργασίες είναι λογικό να ολοκληρώνονται και να μην είναι τέλειες, αλλά απλά καλές…

Η τελειομανία είναι μια τάση της εποχής και πολλοί άνθρωποι τείνουν να παραμένουν ανικανοποίητοι με όσα κάνουν. Δουλέψτε με τον εαυτό σας ως προς αυτό το χαρακτηριστικό, μειώνοντας αρχικά λίγο τις απαιτήσεις και προσπαθήστε να αποδεχτείτε ότι δεν γίνονται όλα πάντα μ’ έναν συγκεκριμένο – τέλειο – τρόπο.

5. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια
Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή, ούτε δείχνει αδυναμία το να ζητάτε βοήθεια όποτε το πρόγραμμά σας είναι αρκετά φορτωμένο. Εξοικονομήστε χρόνο ζητώντας τη συνεισφορά ενός συναδέλφου, φίλου ή οικογενειακού προσώπου.

Θέστε όρια – έχετε πάντα την επιλογή να πείτε «όχι»

Το να μάθετε να λέτε (και) «όχι», θα σας κάνει πιο δυνατούς και θα μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε πιο υγιή όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή.

Σημαντική υπενθύμιση: Η σωστή διαχείριση του χρόνου δεν είναι κάτι που λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Στο χέρι σας είναι όμως να αρχίσετε να ζυγίζετε τις προτεραιότητές σας και να ακολουθήσετε τακτικές που λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Πώς θα… «δραπετεύσετε» για λίγο χωρίς να βγείτε από το σπίτι

Βρείτε το δικό σας καταφύγιο στο σπίτι.
Το σπίτι σας εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: Είναι ο τόπος ανάπαυσής σας, το αγαπημένο σας εστιατόριο, ο χώρος συγκέντρωσης, το γραφείο σας, ακόμα και το σχολείο των παιδιών σας.

Πολλές μαμάδες, όμως, δεν έχουν αρκετά δωμάτια για να διαμορφώσουν έναν δικό τους χώρο, όπου μπορούν να είναι ο πραγματικός εαυτός τους και να εξασκούν την αυτοφρονίδα.

Σε έναν κόσμο όπου η βιασύνη και η φασαρία δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου χώρο και χρόνο για χαλάρωση και αποσυμπίεση, το 52% των γυναικών έχουν βρει το καταφύγιό τους στο ντους!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την OnePoll σε 1.000 γυναίκες μεταξύ 18 και 35 ετών, φαίνεται ότι το ντους είναι ένα μέρος όπου οι γυναίκες βρίσκουν την ευκαιρία να αποβάλλουν τους στρεσογόνους παράγοντες που κάνουν την καθημερινότητά τους τόσο αγχωτική.

Για να ξεφύγουν από όλα αυτά, οι περισσότερες απάντησαν ότι κάνουν ντους για να αφήσουν τις σκέψεις τους να περιπλανηθούν ελεύθερα (60%) και να αναπολήσουν το παρελθόν (42%).

Μάλιστα, μια στις έξι έχει φανταστεί να βγαίνει θριαμβευτική νικήτρια μιας παρελθούσας ή μελλοντικής διαφωνίας, ενώ κάνει μπάνιο.

Δύο στις τρεις γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα μετά από ένα καλό ντους (68%), απολαμβάνοντας μια ώθηση αυτοπεποίθησης που διαρκεί πάνω από τέσσερις ώρες.

Καταφύγιο στο ντους
Η πλειονότητα συμφωνεί ότι το να μην έχουν χρόνο για ένα χαλαρωτικό μπάνιο μπορεί να τους χαλάσει τη μέρα (67%), καθώς επηρεάζει το πώς αισθάνονται διανοητικά (61%), σωματικά (54%) και συναισθηματικά (53%).

Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βλέπουν τον εαυτό τους, καθώς περισσότερες από τις μισές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα αισθάνονταν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για μια συνέντευξη για δουλειά (51%) ή θα είχαν λιγότερο άγχος για ένα ραντεβού (65%) μετά από ένα καλό ντους.

Ένα καλό ντους αυξάνει, επίσης, την παραγωγικότητα στο 55% των ερωτηθέντων.

Επιπλέον, οι συμμετέχουσες λένε ότι αισθάνονται ανανεωμένες (52%), όμορφες (45%) και χαλαρές (78%) μετά το ντους στο τέλος της ημέρας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine Reviews ένα ζεστό βραδινό ντους μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και γρηγορότερα, καθώς λειτουργεί καταπραϋντικά και δίνει σήμα στο σώμα να ξεκινήσει πιο γρήγορα την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προωθεί τον ύπνο.

Επιπλέον, έτσι διασφαλίζετε ότι όλες τις περιβαλλοντικές τοξίνες και οι ρύποι που έχουν συσσωρευτεί από όλη την ημέρα και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επιδερμίδα σας δεν θα καταλήξουν στα σεντόνια σας.

Το να κάνετε ένα ντους μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα σας βοηθά να καθαρίσετε και το μυαλό σας αφού σηματοδοτεί ότι ένα κεφάλαιο κλείνει και αύριο μπορείτε να κάνετε μια καινούργια αρχή.

Ωστόσο, μόνο το 29% είναι πολύ σίγουρες ότι αποκομίζουν αυτά τα συναισθήματα από την τρέχουσα ρουτίνα τους.

Αναβαθμίστε τη ρουτίνα σας με τα «everything showers»
Είναι ακριβώς αυτό που καταλαβαίνετε: Ντους, ξύρισμα, λούσιμο, απολέπιση, ενυδάτωση… Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε στο ντους.

Το «everything shower» είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σώματος και του προσώπου σας.

Tο μπάνιο είναι ευεργετικό για τον οργανισμό σε όλα τα επίπεδα: μειώνει τις αρνητικές σκέψεις, ξεκουράζει το μυαλό, ανακουφίζει από τους πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, δίνει λάμψη στο δέρμα, αποτοξινώνει και φυσικά, το αυτονόητο, καθαρίζει.

Ανάψτε ένα κερί, βάλτε την αγαπημένη σας μουσική να παίζει και αφεθείτε στη θεραπευτική δύναμη του νερού.

(Επισκέφθηκε 4 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)