Το βότανο που σας ηρεμεί και σας κρατάει υγιείς καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες και όχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω τα οφέλη του στον οργανισμό σας.

Πολλοί από εσάς το θεωρείται ως το βότανο των… γηρατειών. Αλλά το συγκεκριμένο βότανο είναι πολλά παραπάνω από ένα ρόφημα που πίνουν οι ηλικιωμένοι πριν κοιμηθούν.

Μόλις μάθετε για όλα αυτά που σας προσφέρει το βότανο, θα αλλάξετε γνώμη και σίγουρα θα του δώσετε την ευκαιρία να το απολαύσετε πριν από την ηλικία των 80!

Χαμομήλι

Το βότανο αυτό σας βοηθά όταν είστε αγχωμένοι, έχετε ημικρανίες ή ζαλάδες, ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων.

Το χαμομήλι έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες και θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά.

Τα 8 οφέλη του στην υγεία σας

  • Κάνει καλό στον διαβήτη
  • Καταπολεμά τη φλεγμονή
  • Προστατεύει από οστεοπόρωση
  • Προλαμβάνει τον καρκίνο
  • Αντιμετωπίζει εμμηνορροϊκά συμπτώματα
  • Θεραπεύει την αϋπνία
  • Διώχνει το άγχος
  • Βοηθά σε ήπιες δερματικές παθήσεις

1. Κάνει καλό στον διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Βελτιώνει το γλυκαιμικό και λιπιδαιμικό προφίλ και τα επίπεδα οξειδωτικού στρες σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ωστόσο, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα για τον διαβήτη. Μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες θεραπείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις θεραπείες που συνιστά ο ιατρός σας.

2. Καταπολεμά τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Περιέχει ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αιμορροΐδες, γαστρεντερικός πόνος, αρθρίτιδα, αυτοάνοσα προβλήματα, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

3. Προστατεύει από οστεοπόρωση

Βοηθά στην οστεοπόρωση, στην προοδευτική απώλεια της οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών στο χαμομήλι θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

4. Προλαμβάνει τον καρκίνο

Το χαμομήλι στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ μπορεί και να αποτρέπει την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων εξ αρχής.

Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει ότι οι ενώσεις του χαμομηλιού βοηθούν στην πρόληψη καρκίνου του ήπατος, καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και λευχαιμίας.

5. Αντιμετωπίζει εμμηνορροϊκά συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντιφλεγμονώδεις και αγχολυτικές ιδιότητες του χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος, τον πόνο στην κοιλιά και τη δυσφορία λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

6. Αντιμετωπίζει την αϋπνία

Το χαμομήλι βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Μελέτη έδειξε ότι μετά από 2-4 εβδομάδες θεραπείας με χαμομήλι, άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είδαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Η θεραπεία με χαμομήλι βελτίωσε και την ποιότητα του ύπνου τους.

7. Διώχνει το άγχος

Το χαμομήλι σας βοηθά να ηρεμήσετε έπειτα από έντονο στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα. Και όπως γνωρίζετε, όταν διώχνετε το άγχος, ζείτε και περισσότερα χρόνια.

8. Βοηθά σε ήπιες δερματικές παθήσεις

Εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο έχετε αφήσει πρώτα να κρυώσει, αντιμετωπίζετε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες.

Και τα τοπικά προϊόντα που περιέχουν χαμομήλι μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής, την αποκατάσταση του ευαίσθητου δέρματος και στη μείωση της αφυδάτωσης του δέρματος. Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Ενώ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, οι καλλυντικές επιλογές περιλαμβάνουν λοσιόν και σαπούνια. Γι’ αυτό καλό είναι να κάνετε πρώτα μία δοκιμή στα προϊόντα πριν τα χρησιμοποιήσετε σε μια ευρύτερη περιοχή και να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

 Πηγή: oloygeia.gr

(Επισκέφθηκε 6 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)