Οι χαρτοπετσέτες με έντονα χρώματα και σχέδια μπορεί να στολίζουν το τραπέζι σας, αλλά κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με την European Printing Ink Association, τα μελάνια εκτύπωσης που χρησιμοποιούνται περιέχουν χιλιάδες χημικές ουσίες, με ορισμένες να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Αυτές οι ουσίες μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα και, μέσω αυτών, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Χημικές υυσίες στις χαρτοπετσέτες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (PAA), μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μελανιών εκτύπωσης, περιλαμβάνουν πολλά καρκινογόνα. Αυτά τα υπολείμματα παραμένουν στα τελικά προϊόντα και μπορούν να περάσουν στα τρόφιμα μέσω επαφής. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πολύχρωμες χαρτοπετσέτες – ιδιαίτερα αυτές με αποχρώσεις κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί – περιέχουν υψηλά επίπεδα PAA.

Επιστημονικά δεδομένα: Τι έχει διαπιστωθεί

Μελέτη του 2016 από την Επιτροπή της ΕΕ αποκάλυψε ότι οι ποσότητες PAA που εκπλύθηκαν από ορισμένες χαρτοπετσέτες ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια για πλαστικές συσκευασίες. Συγκεκριμένα, σε επτά χαρτοπετσέτες, οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν το όριο των 0,01 mg/kg τροφίμου, φτάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) έχει συστήσει την αυστηρότερη μείωση του επιτρεπτού ορίου στα 0,002 mg/kg τροφίμου, αλλά αυτό δεν έχει υιοθετηθεί πλήρως σε επίπεδο νομοθεσίας.

Πώς μεταφέρονται οι επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα;

Όταν τα τρόφιμα έρχονται σε άμεση επαφή με τυπωμένες χαρτοπετσέτες ή χαρτί συσκευασίας, τα χημικά συστατικά του μελανιού μπορεί να περάσουν σε αυτά. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται σε συνθήκες μακροχρόνιας επαφής ή έκθεσης σε υγρασία.

Κίνδυνοι για την Υγεία από τις PAA

Οι ουσίες PAA έχουν συνδεθεί με καρκινογόνες ιδιότητες. Κάποια από αυτά τα χημικά είναι γνωστά καρκινογόνα, ενώ άλλα θεωρούνται πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα. Αν και οι σύντομες επαφές (π.χ., με το δέρμα ή τα χείλη) θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, η παρατεταμένη έκθεση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε

Οι ειδικοί συστήνουν:

  • Αποφύγετε τη χρήση πολύχρωμων χαρτοπετσετών και τυπωμένων χάρτινων συσκευασιών για την αποθήκευση τροφίμων.
  • Μην τυλίγετε φαγητά, όπως κέικ ή ψωμί, σε χαρτί που περιέχει έντονες αποχρώσεις κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί.
  • Προτιμήστε λευκές ή φυσικές χαρτοπετσέτες χωρίς εκτυπωμένα σχέδια, καθώς αυτές είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν επικίνδυνα χημικά.

Οι πολύχρωμες χαρτοπετσέτες μπορεί να φαίνονται ελκυστικές, αλλά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Η επιλογή ασφαλέστερων υλικών για την αποθήκευση και το σερβίρισμα τροφίμων είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της οικογένειάς σας από πιθανές βλαβερές ουσίες.

Πηγή: cibum.gr

(Επισκέφθηκε 3 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)