Το ασβέστιο είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα μέταλλα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ενδεικτικά, είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών, των οστών και των μυών μας.

Παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού παλμού. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου είναι 1.000 mg την ημέρα για γυναίκες κάτω των 50 ετών και 1.200 mg για γυναίκες άνω των 50 ετών. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Τα κύρια τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Ωστόσο, πολλές μη γαλακτοκομικές πηγές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο. Παρακάτω θα βρεις 5 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, που ΔΕΝ είναι γάλα.

Μπρόκολo

Αυτό το συχνά αδικημένο λαχανικό, είναι από τις πιο πλούσιες σε ασβέστιο τροφές που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου, ενώ περιέχει μια σειρά θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες Α, C και Β6. Το λες και έναν μικρό, πράσινο, διατροφικό θησαυρό.

Κονσερβοποιημένα θαλασσινά –  Ασβέστιο σε κονσέρβα
Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που περίμενες να δεις. Κι όμως. Οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες και ο κονσερβοποιημένος σολομός είναι εξαιρετικά υγιεινές επιλογές. Ένα κουτί σαρδέλας σού δίνει το 35% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) για ασβέστιο, ενώ 85 γραμμάρια κονσερβοποιημένου σολομού καλύπτουν το 21% της ΣΗΠ.

Σπόροι
Πολλοί σπόροι είναι καλές πηγές ασβεστίου. Για παράδειγμα, 1 κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια) σπόρων παπαρούνας έχει το 13% της ΣΗΠ, ενώ η ίδια μερίδα σουσάμι έχει το 9% της ΣΗΠ. Ρίξε τους πάνω από τις σαλάτες ή κατανάλωσέ τους ως σνακ. Οι ηλιόσποροι από την άλλη, εκτός από πηγή ασβεστίου είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, πλούσια σε βιταμίνη Ε και χαλκού, ένα θρεπτικό συστατικό που διατηρεί υγιή τα λευκά αιμοσφαίρια.

Εμπλουτισμένα Δημητριακά
Το να βρεις υγιεινά δημητριακά μπορεί να είναι απαιτητική διαδικασία, όμως αξίζει απόλυτα τον κόπο. Στα ράφια των σουπερμάρκετ θα βρεις δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, που, εκτός από τις φυτικές ίνες, μπορούν να σε βοηθήσουν να καλύψεις τις ανάγκες σου και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος, το φολικό οξύ, οι βιταμίνες D και Β6 συμβάλλουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όσον αφορά στο ασβέστιο; Κάθε μερίδα μπορεί να σου δώσει από 100 έως 1.000 mg της ΣΗΠ.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα κερδίζουν επάξια μία θέση ανάμεσα στις τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Μια μερίδα από περίπου 22 αμύγδαλα παρέχει το 8% της ΣΗΠ για ασβέστιο. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και άλλα.

πηγή: ladylike.gr

(Επισκέφθηκε 16 φορές, 1 επισκέψεις σήμερα)